tiistai 20. lokakuuta 2020

Lämmityspulmia

Viime pävinä on ollut niin kylmä, että laitoin toissapäivänä lämmityksen päälle. Jostain syystä sisällä on edelleenkin kylmä. Taloyhtiössämme tehdään ilmanvaihtolaitteiden huoltotöitä. Olin sopinut huoltoyhtiön kanssa, että tulevat meille viimeisenä.

Asunnossani on nk kiertoilmalämmitys, mikä on varmaan typerin lämmitysmuoto ikinä. Aikoinaan lämmitysjärjestelmä lakkasi toimimasta joka ainoa vuosi. Yleensä huomasin lämpötilan laskun joulun aikaan. Ei auttanut muu kuin soittaa huoltoyhtiöön ja pyytää korjaaja. Nyt on mennyt jo vuosia, kun lämmitys on toiminut. 

Koska työhuoneeni remontti on edelleen kesken ja kesälomalla aloittamani keittiön kaakeleiden puhdistuskin jäi puolitiehen, tavaroita on ympäri asuntoa. Huonekaluja minne vaan mahtuu ja paljon tavaroita pahvilaatikoissa. Ilmanvaihtolaitteiden huoltotyöt vaativat jokaisessa huoneessa tilaa, joten olen käyttänyt useamman päivän tavaroiden ja huonekalujen siirtelyyn. 

Tänään aamulla kahdeksan aikaan huoltomiehet saapuivat. Puhdistettuaan varsinaisen ilmanvaihtolaitteen totesivat, että laite ei toimi. Joku puhallin on siellä rikki. Ja sen vuoksi asuntoni ei myöskään lämpene, vaikka kuumaa vettä kiertää putkistoissa koko ajan. Lupasivat soittaa, kun tulevat korjaamaan sen. Onneksi ulkona ei ole tämän kylmempi, kahdenkymmenen asteen pakkasella voisi jo tehdä tiukkaa. 

Noin tunti huoltomiesten lähdön jälkeen koko kaapin kokoinen masiina alkoi pitää kauheaa meteliä. Jyrisi ja tärisi. Koska en tunne tuollaisia laitteita, aloin pelätä, että laite saattaisi olla jopa paloturvallisuusriski. Kävin irrottamassa sulaketaulusta laitteen sulakkeen, jolloin ääni lakkasi. Mutta nyt ei sitten toimi ilmanvaihtokaan. Toivottavasti ei mene kovin montaa päivää ennenkuin tulevat korjaamaan laitteen.

Pandemiasta ei mitään uutta. Tartuntaluvut ovat kaukana viime kesästä, mutta tämän kanssa pitää vain opetella elämään. Onneksi ei enää tarvitse stressata mahdollisesta altistumisesta, koska läheiseni koronavirustestin tulos oli negatiivinen. Kuitenkin opin sen verran, että ilman hengityssuojainta ei kannata mennä minnekään sisätiloihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti