lauantai 29. tammikuuta 2022

Valtteria odotellessa

 Tänään Suomeen pitäisi saapua voimas lumimyrsky. Myrsky on nimetty Valtteriksi. Uudellamaalla on klo 15 alkaen voimassa vaarallisen liikennesään varoitus. Sovin jo eilen isäni kanssa, että minä käyn tänään ja huomenna hoitamassa siskoni kilpikonnat. Jos lunta todellakin tulee paljon, on ulkona vaikea liikkua. Hain jo valmiiksi lumilapion tuulikaappiini, jotta saan lapioitua kulkureitin kotioveltani edes pihatielle asti. Ja mikäli huoltoyhtiö ei ehdi auraamaan teitä, myös lapioimaan koko matkan siskoni ovelle. 

Heräsin aamulla aikaisin.Olin jo ennen seitsemä käyttänyt Stellan aamulenkillä. Pyykkiä, tiskiä jne. Tavallisia kotitöitä. Lähdin käyttämään Stellan päivälenkillä jo klo 14, jotta ehtisin ajoissa pois Valtteri-myrskyn alta. Kun katson ikkunasta, ulkona tuulee ja sataa hieman lunta, mutta myrskystä ei ole vielä tietoakaan. 

Viikko sitten innostuin tilaamaan Citymarketista viherkasveja. Oli edullinen tarjous, joten ei haittaa, vaikka saisinkin kasvit tuhottua joko liian vähäisellä tai liian runsaalla kastelulla. Maanantaina sitten vielä lisää, samoin eilen. En edes muista, milloin minulla on viimeksi ollut huonekasveja. Taisi olla yksi palmukasvi silloin, kun Lna ja Tikru tulivat minulle. Ja kissojen saapumisen jälkeen ei mennyt kuin pari päivää ja palmuni oli entinen. 

Minussa ei siis ole tippaakaan hortonimin kykyjä. Aikoinaan asuessani Martinlaaksossa kerrostalokaksiossa minulla oli paljon viherkasveja, jotka kavoivat ja kasvoivat. Mutta asunnossa olikin lähes koko seinän kokoiset ikkunat ja lisäksi rakennus siihen suuntaan, että sekä aamupäivisin että iltapäivisin sisälle paistoi aurinko. Nykyisessä kodissani on paljon pienemmät ikkunat ja rakennus siten, ettei aurinko paista asuntoon sisälle kuin aikaisin keväällä aamuisin, kun pienessä metsikössä ei ole vielä pensaissa ja puissa lehtiä. 

Vielä olisi kolme viherkasvia istutettava isompiin ruukkuihin. Ja keksittävä niille jokin paikka. Yksi mahtuu olohuoneen seinälle laittamalleni hyllylle kolmen muun viherkasvin joukkoon, mutta kahdelle pitää vielä keksi jokin paikka. Siis sellainen paikka, missä kissa ei pääse aiheuttamaan tuhoa kasville. Jos Citymarketissa olisi ollut mustia ruukkuja, laittaisin toisen makuuhuoneeseen kuten tuon hopean värisessä amppelissa olevan kultaköynnäksenkin. Mutta ruukut ovat  nyt valkoisia ja makuuhuoneessani ei ole mitään valkoista. Ei edes katto ola valkoinen. Ehkä laitan sen kuitenkin makuuhuoneeseen ja jossain vaiheessa ostan mustaa maalia, jolla maalaan ruukun. 
Tämän päivän projektina olisi vielä olohuoneessa ikkunaverhojen vaihto sekä viimeisten jouluun liittyvien koristeiden pakkaaminen odottamaan ensi joulua. Minulla oli kuitenkin eilen illalla taas sytostaatin pistäminen ja vaikka sivuvaikutukset eivät olekaan enää yhtä kamalat kuin hoidon alussa, silti en ole kovin energisellä tuulella. 

On tänään jotain jo syötykin. Aamulla kahvin lisäksi maustamatonta rahkaa, pähkinöitä ja kiwiä. Pieni tilkka salted caramel -makusiirappia rahkan päälle. Lounaaksi tein perunoista, raitajuurista ja keltajuurista uunijuureksia jotka maustoin ras el hanout -mausteseoksella sekä argan-öljyllä. Lisäksi wienerleike (ilman anjovista) sekä salaattia. Päiväkahvina espresso sekä vastapaistettu hedelmäviineri sekä yksi joululahjaksi saamistani lakkaliköörikonvehdeista. 


Pandemiatilannekin alkaa tasaantua. Uusia tartuntoja on tosin enemmän kuin virallisista tilastoista voisi päätellä, koska muiden kuin rokottamattomien, terveydenhuollon henkilöstön sekä riskiryhmiin kuuluvien testausta on vähennetty. Sairaalahoidossa ja tehohoidon tarpeessa olevien määrä on kuitenkin vakiintunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti