tiistai 21. tammikuuta 2014

Puutarhaunelmia

Pakkanen paukkuu eikä keväästä ole vielä tietoakaan. Silti lauantaina kauppareissun jälkeen istahdimme siskoni keittiössä pöydän ääreen lasilliselle punaviiniä. Siskoni oli ostanut alennusmyynneistä puutarhakirjoja ja niitä sekä puutarhalehtiä selaillessa vierähti tovi. Ja toinenkin lasillinen viiniä.

Tänään kävin lainaamassa siskoltani pinon kirjoja. Mielessäni on pyörinyt muutama idea ja haluan tutkia kirjoja kaikessa rauhassa. Erityisesti minua kiehtoi Kierrätyspuutarha -kirja, jossa oli mitä ihanampia ideoita kierrätysmateriaalin hyödyntämiseen puutarhassa.
Kaksikerroksisen rivitaloasuntoni pihat ovat pieniä. Minulla on ollut takapihallani viininpunainen muovinen puutarhapöytä sekä siihen kuusi puutarhatuolia. Pöytä tuoleineen oli kiva silloin, kun lapset olivat pieniä ja usein tuli syötyä kesäpäivinä pihalla. Nyt pöytä tuntuu tarpeettoman suurelta ja vie vain turhaan tilaa. Tätä pöytää on käytetty monissa juhlissa apupöytänä tukevan rakenteensa vuoksi. Kuopus sai ruuvattua siitä jalat irti, joten pöytä sekä jalat menivät jätesäkissä ulkovarastoon odottamaan seuraavia juhlia. Tuoleista laitan keväällä annetaan -ilmoituksen jonnekin tai toimitan ne kierrätyskeskukseen.

Minulla on kolme wieniläistuolin jäljitelmää. Yhdestä niistä on istuinosa rikki. Rikkinäisen tuolin siirsin pari viikkoa sitten parvekkeelle odottamaan jätelavalle vientiä, mutta tuolivanhus taitaakin saada uuden elämän. Poistan siitä istuinosan kokonaan ja laitan tilalle vadin, johon voin istuttaa kukkia. Tai vaikkapa pinaattia tai salaattia.

Kaksi muuta tuolia saa väriä niskaansa. Toinen tuoleista onkin maalattu keltaisella Miranolilla. Ja nyt tuleekin ongelma: mikä on pihani väriskaala? Toinen ajatukseni oli maalata rikkinäinen tuoli pinkiksi ja toinen ehjistä tuoleista limevihreäksi. Jostain hankin pienen pyöreän puutarhapöydän ja sen maalaisin turkoosiksi. Pihassa voisi lisäksi käyttää värinä oranssia.

Kirkasvärisessä pihassa voisi hyödyntää myös niitä emaliastioita, joissa on pieniä emalirikkoja.


Toinen vaihtoehto olisi "shabby chic" -tyylinen piha. Valkoista ja pastellivärejä. Krumeluuria ja jopa maalaisromanttista.

Nyt siis pitäisi vain päättää, kumpi. Jonain päivänä tällä viikolla olisi tarkoitus mennä maalikauppaan ja sitä ennen olisi tehtävä päätös. Ellen sitten tekisi takapihasta värikästä ja etupihasta shabbyä....

On tänään tietysti syötykin. Aamiaiseksi tein mikromunakkaan. Kesken kypsennyksen kuului "poks" ja seassa ollut tomaatti räiskähti ympäriinsä. Marjoja ja hedelmiä, kasviksia ja Tannisen chilisen hunajaista valkosipulihilloketta. Tuoremehu ja kahvi.

Lounaaksi laitoin höyrytettyjä raitajuuria ja juustokastiketta. Luulin, että minulla olisi ollut Aura -juustoa, mutta ei ollutkaan. Niinpä juustokastike syntyi tavallisesta valkokastikkeesta, valkopippurista, vastaraastetusta muskottipähkinästä sekä mozzarellaraasteesta. Punasipulista ja punakaalista tein höystön, jonka maustoin suolalla ja hunajalla. Lisäksi luomubratwursti ja sinappia.

Päivälliseksi paistettua riisiä maustettuna tuoreella chilillä ja kevätsipulilla. Vietnamilaisittain maustettuja jättikatkarapuja eli mausteina tuore inkivääri, lime, kalakastike, valkosipuli, chili sekä tuore korianteri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti