torstai 28. huhtikuuta 2022

Oli pakko tehdä jotain

Eilen totesin, että en ole tänäkään kesänä rantakunnossa. Päätin silti, että asialle on nyt vihdoin tehtävä jotain. Oikeasti. Sulamo taas uudelleen käyttöön. Samoin keittiövaaka sekä se inhottava vekotin kylpyhuoneessa eli henkilövaaka. Sulamon otin oikeastaan käyttöön jo pari päivää sitten, mutta pieleen meni, koska iltaisin oli nälkä. Enkä saa unta, jos olen nälkäinen. 

Mietin siis uudelleen, miten minun pitäisi oikein syödä. Vuosi sitten työterveyshuollon kanssa aloittamani ruokavalioremontti oli oikein hyvä, mutta valitettavasti se tyssäsi lähes puoli vuotta kestäneeseen keittiöremonttiin. Vireystilani on parhaimmillaan, kun syön säännöllissti. Aamiaisen, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Sulamon mukaan voin syödä - jos siis haluan laihtua - 1242 kcal vuorokaudessa. Normaali kulutukseni on Sulamon mukaan 1615 kcal. Viime päivinä on kuitenkin käynyt niin, että olen syönyt lähes kaikki sallitut kilokalorit jo ennen iltapalaa. Lisäksi minusta on tullut talven aikana herkuttelija. Olen kertakaikkiaan hurahtanut kaikkeen, mikä on "salted caramel". 

Eilen siis aloitin kunnolla. Katsotaan, kuinka pitkään jaksan. Päinvastoin kuin aiempina päivinä, eilen söin päivän aikana vain vähän. Ensinnäkin vaihdoin lautaseni pienempään, jolloin näyttää siltä kuin annos olisi suurempi. Lisäksi söin rauhallisesi ja hitaasti enkä hotkinut kiireessä, kuten yleensä. Lounaaksi tein broileria tomaattikastikkeessa, jonka raaka-aineet punnitsin ja laskin sekä tein Sulamoon "suosikin" nimellä Kana pomodore. Lisäksi kaalisalaattia. 

(annoksessa 153 kcal)
Päivälliseksi tein kaalilaatikon ilman riisiä ja ilman laatikkoa. Eli paistettua jauhelihaa, paistettua kaalia ja paistettua sipulia. Lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkua ja maustekurkkua. 

(annoksessa 236 kcal)
Pientä herkutteluakaan en unohtanut vaan välipalalla söin pienen palan tummaa suklaata kahvin sekä omenan kanssa. Iltapalaksi vielä yrttiteetä, viinirypäleitä sekä ruisleipä, jonka päällä brloierista, pekonista, makesta sipulista, maustekurkusta ja chilimajoneesista tehty salaatti.

(annoksessa 252 kcal)
Eilisen syödyt kilokalorit olivat vain 890 kcal, joka on liian vähän. Minulla ei kuitenkaan ollut illalla enää nälkä, joten en syönyt enempää. Tavoite hiilihydraattien, rasvan ja proteiinin suhteesta toteutui lähes oikein, vaikka proteiinien määrä jäi hieman tavoitteesta.
Tänään tein aamiaiseksi mikromunakkaan, jossa yksi kananmuna, yksi nakki, kaksi kirsikkatomaattia, pieni pala makeaa sipulia ja pieni pala maustekurkkua. Minuutiksi mikroon ja valmista. Lisäksi jääsalaattia ja kurkkua. 
(annoksessa 172 kcal)
Lounaaksi oli juustosalaatti, jossa juustona käytin Arlan Kadet 5% -juustoa. Lisäksi jääsalaattia,  kurkkua, maustekurkkua. keltaista paprikaa, vihreitä viinirypäleitä sekä salaatinkastikkeena Hellman's Honey & Mustard -salaatinkastiketta. 

(annoksessa 171 kcal)
Välipalaksi tällä kertaa vain omena sekä mukillinen kahvia. 

(annoksessa 69 kcal)
Päivällistä mietin pitkään. Lauantaina tulee seuraava Citymarketin tilaus ja jääkaapissani on vain vähän tilaa. Pengoin vihanneslaatikon ja siellä oli vielä juurespusseja, joissa vain yksi tai kaksi juuresta. Koska lauantaina tulee lisää, täytyy siihen mennessä syödä edelliset. Tein raitajuurista, sipulista, tomaatista ja feta-juustosta pataruuan. Mausteina tuoretta basilikaa, mustapippuria ja suolaa. Olen joskus vuosia sitten ostanut Timo Sarpanevan suunnitteleman pienen punaisen Saturnus-padan ja tässä olikin kätevää tehdä uuniruoka yhdelle ihmiselle. 
Annoin padan olla 225-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia ja ruoka oli valmista. Raitajuuri menettää kauniin punaisen värinsä kypsennettäessä, mutta hyvää se silti on. Lisäksi tein salaatin Pirkan rapeasta pikkusalaatista, keltaisesta paprikasta, makeasta sipulista ja retiiseistä. Salaatinkastikkeena Pirkan Japanilainen salaatinkastike. 

(annoksessa 259 kcal)
Iltapalaksi vielä näkkileipää, jonka päällä Arrabiata pestoa, Aamupala-juustoa, kinkkua, kurkkua ja kirsikkatomaattia. Lisäksi viiinirypäleitä, sokeroimaton banaanijugurtti sekä yrttiteetä.

(annoksessa 297 kcal)
Koko päivän kilokalorit olivat 969 kcal. Tänään tavoite hiilihydraattien, rasvan ja proteiinien suhteesta  onnistui hieman eilistä paremmin.

Hyvä ystäväni on myös päättänyt keventää ruokavaliotaan ja tänään totesimme, miten mukavaa on yhdessä miettiä ruokajuttuja. Hän noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota ja minä taas....niin, ei tälle ruokavaliolleni ole oikein mitään nimeä, mutta itsekin nyt koitan välttää pastaa, riisiä yms. Ihan vain siksi, että niissä on energiamäärään nähden varsin vähän ravintoaineita. Monet suosivat runsasta proteiinien syöntiä, mutta koska minulla toimii enää vain oikea munuainen, olen ehkä hieman liiankin varovainen proteiinien suhteen enkä sen vuoksi halua lisätä proteiinien määrää. 

Huomenna onkin taas perjantai. Täytyy laittaa pääsiäiskoristeet odottamaan ensi vuotta ja laittaa ilmapalloja ja serpentiiniä olohuoneeseen ja keittiöön. Toivottavasti kaapin perältä löytämäni ilmapallot eivät ole liian vanhoja ja haurastuneita, en kertakaikkiaan jaksa muistaa, milloin olen ostanut ne. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti