lauantai 18. helmikuuta 2023

Hulluna puuroihin

 Enpä olisi voinut kuukausi sitten kuvitellakaan, että alkaisin pitää puuroista. Niin paljon, että haluan syödä puuroa joka aamu. Lapsuuteni epämääräinen liisteri on keittiössäni taipunut moneksi herkuksi. Puuroon voi laittaa niin monenlaisia raaka-aineita sekaan, että vain mielikuvitus on rajana. 

Kuten jo aiemmin kerroin, Pajalan puuro -tyyppiset puurot ovat suosikkejani. Kuivattujen hedelmien ja marjojen valikoima kaupoissa on varsin hyvä. Perinteisem luumun ja aprikoosin sijasta voi käyttää melkein mitä tahansa. Sen tosin kokemuksesta jo opin, että kuivattu banaani ei Pajalan puuron tapaisiin puuroihin oikein sovi. Tai noh, makuasioita. 

Eilen söin puuroa, jossa oli kuivattua mangoa, pellavansiemeniä, neljän viljan hiutaleita, vettä ja ripaus suolaa. Päälle laitoin vielä muutaman tuoreen vadelman. Tämä puuro on yksi suosikeistani ja oikein hyvää ilman vadelmiakin. Niitä nyt vain sattui olemaan jääkaapissa, joten laitoin puuron päälle.

Tänä aamuna söin puuron, jossa oli kuivattua papaijaa ja kuivattua ananasta. Lisäksi pellavansiemeniä, murskattuja saksanpähkinöitä, neljän viljan hiutaleita, vettä ja ripaus suolaa. Muutama tuore mansikka vielä päälle.
Tämän tapaisten puurojen valmistamisen aloitan jo ilalla. Pilkon saksilla rasiaan kuivattuja hedelmiä tai  jos ovat pakkauksessa jo valmiiksi pilkottuja, laitan sellaisenaan. Lisään 2 tl pellavaniemeniä ja 2 dl vettä. Jos haluan käyttää myös pähkinöitä, isommat pähkinät murskaan morttelissa. Rasian kansi kiinni ja rasia yöksi jääkaappiin. Aamulla kaadan seoksen mikron kestävään astiaan, lisään ripauksen suolaa sekä 3 kukkurallista ruokalusikallista kaura-, ruis- tai neljän viljan hiutaleita. Ensin 2 minuutiksi mikroon, sitten sekoitus ja vielä minuutiksi. Puuro on valmista. 
Viime yönä oli satanut jälleen lunta. Sen verran paljon, että Stellan kanssa metsätiellä lunta meni talvinilkkureiden varsista sisään. Painavassa lumessa oli kohtuullisen raskasta kävellä kipeän lonkkani kanssa. Olin myös laittanut aivan liian paljon vaatetta päälle ja hiki virtasi, kun pääsin takaisin kotiin. 

Eilen ennen kauppaan lähtöä tutkin pientä pakastintani ja löysin pakastepussiin laittamani pari viipaletta naudan maksaa. Otin maksaviipaleet yöksi jääkaappiin sulamaan ja lounaaksi paistoin maksapihvejä. Suola ja mustapippuri riittävät oikein hyvin mausteeksi ja päälle paistettua sipulia, jonka maustoin suolalla ja hunajalla. Lisäksi porkkana-lantturaastetta, johon sekoitin pilkottua appelsiinia ja rusinoita. Jääkaapista vielä syksyllä säilömiäni kurkkuja, keltajuuria ja raitajuuria. Perunamuusi olisi ollut hyvää maksapihvien kanssa, mutta en jaksanut alkaa tekemään muusia. 
Jostain osui silmiini kaaleista ja juureksista tehtyjä raakasäilykkeitä. Olen tehnyt joskus ennenkin ja koska lähikaupassa oli lanttua, ostin eilen sitäkin. Keltaisista ja oransseista porkkanoista, lantusta sekä makeasta sipulista tein salaatin, jonka sekaan laitoin valkosipulimurskaa, inkiväärimurskaa, hieman limemehua, paahdettuja seesaminsiemeniä, seesamiöljyä, soijakastiketta sekä hiukan thaimaalaista kalakastiketta. Niin ja tietenkin myös tuoretta punaista chiliä. Tuore korianteri olisi sopinut oikein hyvin sekaan, mutta en viitsinyt lähteä pelkän korianterin vuoksi käymään kaupassa. Kaikki raaka-aineet sekaisin ja lasipurkkiin jääkaappiin. 

Lounaan jälkeen kävin taas vanhemmillani iltapäiväkahvilla. Tänään olisi pitänyt oikeastaan siivota, koska poikkeuksellisesti maanantaina ei olekaan vapaapäivä. En kuitenkaan jaksanut. Olen kohta 2 vuotta käyttänyt sytostaatteja ja minusta tuntuu, että tällä kertaa ne eivät oikein tehoa. Työterveydessä reumakontrolleissa seurataan CRP-arvoa enkä ole tähän asti miettinyt miksi. Ei minulla ole koskaan ollut CRP koholla reuman vuoksi. Sen sijaan seerumin reumatekijä oli S-RF nousee ja laskee sen mukaan, mikä tilanne on. Sitä ei kuitenkaan ole seurattu lainkaan näiden kahden vuoden aikana. Mietinkin, että voisin jossain vaiheessa käydä Synlabissa otattamassa pelkän S-RF:n. Sinne ei tarvita edes lääkärin lähetettä. Maksaa vain hieman enemmän, koska ilman lähetettä ei saa Kelasta korvausta. Jos tuo reumatekijä ei ole edelleenkään laskenut, on aika turhaa käyttää sytostaattejakaan. Mitä sitten vaihtoehdoksi...hyviä vaihtoehtoja ei ole. Monet suosittelevat biologisia reumalääkkeitä, mutta en oikein innostu niistä. Siis niiden sivuvaikutusten vuoksi. Sytostaateistakin on ihan riittävästi riesaa. 

Päivälliseksi laitoin uuniriisiä. Kanaliemeen (6 dl) riisiä (2 dl), paahdettua sipulia (3 rkl), kirsikkatomaatteja (7 kpl) ja pakasteherneitä (1 dl). Vuoka 200-asteiseen uuniin 45:ksi minuutiksi. Uuniriisin kanssa chili con carnea, salaattia ja avocadoa. 

Nyt on päivä jälleen illassa ja tekisi mieli mennä peiton alle katsomaan true crime -sarjoja. Sänkyni on kuitenkin taas kerran myllätty ja vallattu. Pitäisiköhän minun hankkia parisänky? Ehkä ei, koska jos hankin, huomaan hetken päästä hankkineeni myös toisen koiran ja toisen kissan. Vähintään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti