sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Pääsiäinen

 Nyt on vihdoinkin tullut oikea kevät. Tuskin tarvitsee enää pelätä, että joutuisi lumitöihin. Jos lunta vielä sataakin, sulanee pois aika pian. Stellan kanssakin on mukava käydä kävelyllä, kun tiet ovat sulaneita ja hiekatkin jo harjattu pois. Ei enää Icebugeja, ei enää talvikenkiä! Kävelykengät jalkaan ja pian varmaankin jo kesäkengät. 

Tänä vuonna en järjestänyt lähisuvulle pääisiäispäivällistä. Toissapäivänä eli pitkäperjantaina paistoin vain lohta, sen kanssa hollandaise-kastiketta, keitettyjä perunoita sekä tietenkin parsaa. Lisukkeena vielä tomaatti-sipulisalaattia. Vaikka tuoretta parsaa saakin nykyisin miltei ympäri vuoden, on se silti kevään herkku. Lähikaupassa oli vain vihreää parsaa, mutta sekin käy oikein hyvin. Pelkän valkoisen parsan vuoksi en viitsinyt lähteä käymään kauppakeskuksessa. 

Eilen aamulla kävin Stellan kanssa ulkona ja samalla reissulla ruokkimassa siskoni kilpikonnat. Tuli naapurin kanssa puheeksi kaunis keväinen ilma ja grillikauden avajaiset. En ollut suunnitellut grillaavani, mutta jäin miettimään, että entä jos kuitenkin...

Lähdin siis käymään lähikaupassa. Ostin erilaisia makkaroita, tuoreita herkkusieiä, pekonia, porsaan ulkofileviipaleita yms. Totesin kuitenkin, että tuore ananas, pekoniin käärityt herkkusienet sekä prsaan fileviipaleet riittävät. Loput voi grillata joskus toiste. Vähän parsaa sekä kaalisalaattia lisukkeeksi. Piha on talven jäljiltä sotkuinen, mutta tulen sytyttäminen perinteiseen hiiligrilliin loi niin ihanan tunnelman, että ei voinut kuin henkäistä syvään ja nauttia. 


Tänä aamuna heräsin jo kuudelta. Olisin voinut nukkua paljon pidempään, koska on vapaapäivä eikä Stellallakaan ollut vielä aamulenkin aika. Katselin jonkin aukaa Discovery-kanavalta true crime -sarjoja, mutta sitten Tikru alkoi vaatia ruokaa niin pontevasti naukuen, että päätin nousta ylös ja laittaa samantien aamiaistakin. Tikru sai ensin varsinaisen kissanruokansa, mutta kun otin pakastimesta katkarapuja ja laitoin ne mikroon sulamaan, kissa jäi odottamaan parempaa särvintä. Keitin kahvia ja otin pari palaa pääsiäislimppua, kylmäsavulohta, keitettyä kananmunaa ja  myös katkarapuja. Hieman salaattia.
Laiskottelin vielä jonkin aikaa aamiaisen jälkeen ja sen jälkeen lähdin viemään Stellan aamulenkille. On kyllä niin upea ilma, että ei olisi oikein malttanut tulla sisälle lainkaan. Paluumatkalla vielä kävin koiran kanssa ruokkimassa siskoni kilpikonnat. Vaikka Stella on ollut mukanani jo lukuisia kertoja, se ei edelleenkään näytä ymmärtävän, että kilpikonnat ovat eläviä olentoja. Stella ei edes tunnu huomaavan niitä. Ihmettelee vain, missä siskoni on. 

Jos selkäni ja lonkkani eivät olisi niin kipeät, tänään olisi ollut loistava päivä siivota takapihaa. Etupihalla on vielä lunta, koska lumien lapioimisen vuoksi kinokset olivat korkeat ja kestää aikansa ennenkuin kaikki on sulanut. Takapihalla taas en talven aikana juurikaan käynyt ja lisäksi sinne paistaa aamupäivisin aurinko, joten lumet ovat jo poissa. Haravoiminen, vanhan rikkinäisen puuhyllykön sahaaminen kappaleiksi, talven aikana haljenneiden kukkaruukkujen tyhjentäminen.....aivan liian työlästä. 

Iltapäivällä mietin, laitanko päivälliseksi varaamani karitsan sisäfileet grilliin vai paistanko pannulla. Päädyin pannuun. Alkuruuaksi - yllätys yllätys - keitin parsaa. Rucolasalaattia, kurkkua, pisaratomaatteja, parsaa, punasipulia ja kylmäsavulohta. Kaapista löytyi avaamaton pullo Druvan Pesto-kastiketta, joten en keittänytkään hollandaise-kastiketta vaan laitoin alkuruuan kanssa sitä. 

Pääruuaksi valkosipuliperunoita, karitsan sisäfilettä, punaviinikastiketta sekä valkosipulivoissa paistettuja tuoreita herkkusieniä. 
Jälkiruuaksi vielä tuoreita vadelmia, sitruunarahkaa, kinuskikastiketta sekä pieni suklaapääsiäismuna. 
Nyt onkin vatsa niin täynnä, ettei varmaankaan tarvitse tänään syödä enää mitään. Korkeintaan illalla tehdä voileipä, jonka päälle laittaa eilistä grillattua porsaanfilettä. Nopeasti menevät vapaapäivät. Huominen vielä ja taas olisi paluu arkeen. Voi miten mielelläni olisinkaan jo eläkkeellä! Vaan jaksaa, jaksaa, jaksaa. Eläkepäiviin enää 831 työpäivää, 346 lauantaita ja sunnuntaita ja 34 arkipyhäpäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti