Tänään muistelin 70-lukua ja oppikoulun kotitaloustunteja. Mausteita käytettiin maltillisesti eikä mitään erikoisia mausteita ollut vielä juurikaan saatavilla. Kastikkeet tehtiin perinteisesti ruskistamalla jauhoja rasvassa ja lisäämällä nestettä jauhojen joukkoon. Ensimmäinen tällä tavoin tekemäni kastike - siellä koulun kotitalousluokassa - taisi olla melko kokkareista. Nyt kastike onnistui erittäin hyvin. Tänään söimme siis "retropyöryköitä" eli lihapullia, ruskeaa kastiketta, perunamuusia ja porkkanaraastetta. Huomasin, että on kulunut vuosikymmeniä siitä, kun olen viimeksi laittanut porkkanaraasteeseen rusinoita!
Retropyörykät
400 g naudan jauhelihaa
3/4 dl korppujauhoja
3/4 dl kermaa
3/4 dl vettä
1 kananmuna
1 sipuli
1 tl suolaa
1 tl maustepippuria
voita tai öljyä paistamiseen
Kastike:
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl valkosipulijauhetta
1 rkl kuivattua ruohosipulia
5 dl kiehuvaa vettä
1,5 dl kermaa
Turvota korppujauhot kerma-vesiseoksessa. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista sipulisilppu pannulla. Sekoita kulhossa korppujauhoseos, kananmuna, mausteet,jauheliha ja ruskistettu sipulisilppu. Anna taikinan maustua noin 15 minuuttia.
Kuumenna rasva pannulla. Pyörittele kylmään veteen kastelluin käsin taikinasta pyöryköitä ja paista ne pannulla. Nosta pyörykät lautaselle sivuun ja pidä lämpiminä.
Ruskista vehnäjauhot voissa. Lisää kiehuva vesi koko ajan vispilällä vatkaten. Lisää mausteet ja kerma. Anna hautua noin 15 min. Tarjoa pyörykät kastikkeen, perunamuusin ja porkkanaraasteen kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti