En tiedä, milloin vanhempani aloittivat vappulounasperinteen. Täytän sykyllä 60 vuotta ja minulla ei ole mitään muistikuvaa ajasta, jolloin emme olisi käyneet vappupäivänä lounaalla ravintolassa. Vuosien ja vuosikymmenten myötä yhteiselle vappulounaale osallistuvien määrä kasvoi. Mukaan tuli ensin vanhempieni ystäviä, sitten heidän yrityksensä työntekijöitä sekä lastensa puolisoita, lapsenlapsia, lastenlasten puolisoita ja lapsenlapsenlapsia.
Pandemia muutti kaiken. Ei enää yhteistä vappulounasta ravintolassa. Viime vuonna vietettiin ensimmäinen etävappulounas, tänä vuonna toinen. Alunperin oli tarkoitus, että koronarokotteen saaneet olisivat vappulounaalla yhdessä ja muut etänä. Kävi kuitenkin niin, että yksi rokotetuista mahdollisesti altistui koronavirukselle. Koska kukaan meistä rokotetuista ei ole saanut kuin vasta ensimmäisen rokotteensa, oli järkevämpää pitää kaikkien osalta etävappu.
Työviikko oli aika rankka, tein useampana päivänä 12-tuntisen työpäivän. En jaksanut tehdä muuta kuin käyttää koiran ulkona ja nukkua. Sen vuoksi en ole tällä viikolla päivittänyt blogianikaan. Vappulounaasta en kuitenkaan halunnut tinkiä. En, vaikka ranteissani onkin ollut jo jonkin aikaa sietämättömiä hermokipuja. Joten otin perjantain vapaaksi töistä voidakseni valmistaa koko lähisuvulle vappulounaan.
Vaikka keittiöni remontti onkin vielä pahasti kesken, oli ihanaa saada taas kokkailla. Ainoa haaste tuli logistiikasta, kun kaikille piti pakata ruuat rasioihin ja saada toimitetuksi perille tai odottamaan, että tullaan noutamaan. Onneksi on vuosien tai pikemminkin jo vuosikymmenten kokemus suvulle kokkailemisesta. Tein jo torstaina työpäivän jälkeen kaiken sellaisen, mikä oli mahdollista tehdä etukäteen. Esimerkiksi kuorin ja silppusin sipulit, pilkoin paprikat ja maustekurkut. Laitoin pilkotut kasvikset kukin erikseen pakastepusseihin jääkaappiin odottamaan hetkeä, jolloin sekoitan ne yhteen. Laitoin myös paahtopaistin uuniin jo torstai-iltana ja porsaan kaslerin kuivamarinadiin yöksi. Myös piparjuurikastike paahtopaistille sekä hovimestarinkastike kylmäsavulohelle tein jo torstain ja perjantain välisenä yönä.
Olen osallistunut lukuisiin Teams-palavereihin, mutta en ollut aiemmin tehnyt palaverikutsua itse. Sekin onnistui varsin hyvin. Kävin vielä tänään aamupäivällä varmistamassa, että myös vanhempani pääsevät osallistumaan Teams-palaveriin. Yli 90-vuotiailla kun ei ole kokemusta Teams-palavereista.
Tänä vuonna vappulounaan menu oli:
Alkuruoka:
- tomaatti-sipuli-basilika-salaatti
- perunasalaatti, jossa miniparsaa
- katkarapusalaatti
- kylmäsavulohta ja hovimestarinkastike
- paahtopaistia sekä piparjuurikastiketta ja tähtianiksella maustettua punasipulihyytelöä
Pääruoka:
- nyhtöpossua
- valkosipuliperunat
- punaviinikastike
- valkosipulivoissa paistetut herkkusienet
- vihersalaatti
Jälkiruoka:
- donitseja
Juomat jokainen joutui hankkimaan itse. Tosin tein pienen erän kotisimaa ja jo muutama päivä sitten kävin iltalenkillä viemässä yhden pullollisen simaa tyttärelleni.
Virtuaalivappu ei korvaa yhteistä ravintolassa vietettyä vappulounasta, mutta on kuitenkin parempi kuin ei vappulounasta lainkaan. Remontin keskellä ei ollut kovin hyvin tilaa etävappulounaaseen, mutta raivasin keittiön pöydälle sen verran tilaa, että sain kannettavan tietokoneeni mahtumaan pöydälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti