torstai 11. marraskuuta 2021

Sittenkin vielä pandemiaa

 Eilen Suomessa ylittyi 80% rokotekattavuus. Eilisen siis piti olla päivä, jolloin loputkin rajoitukset poistuvat. Miten kävi? Mikään ei muuttunut vaan rajoituksia jatketaan edelleen. Tartuntaluvut nousevat, sairaaloissa on niin kahdesti rokotettuja kuin rokottamattomiakin koronapotilaita, sairaanhoitopiirit varoittelevat terveydenhuollon kantokyvystä ja hallituksella on käytettävissään nk hätäjarru, mutta kukaan ei oikeastaan taida tietää, milloin hätäjarrusta pitäisi vetää. Lisäksi asiantuntijat ja viranomaiset puhuvat ristiin rastiin ja kuulijan vastuulle jää, ketä milloinkin haluaa uskoa ja ketä ei. Hetkinen...ihan kuin olisimme olleet pandemian aikana tässä tilanteessa ennenkin?

Päätin alkaa taas pitää tilastoa koronaluvuista. Nyt kuitenkin vain vähemmän lukuja. Kaikki tartuntaluvut pandemian alusta yhteensä, uudet todennetut tapaukset, kaikki kuolleet pandemian alusta yhteensä, uudet kuolemantapaukset ja uutena tietona sairaalahoidossa (perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito) olevien määrä sekä tehohoidossa olevien määrä. En ehkä ehdi, muista tai jaksa käydä päivittäin katsomassa uusia lukuja, mutta yritän. Viikonloppuisin ei tartuntalukuja enää julkaista, joten viikonloput merkitsen eri värillä ja maanantain arvot ovat aina suuremmat kuin muina viikonpäivinä. 

Miksi sitten päätin alkaa uudelleen seurata tartuntalukuja? Ihan vain mielenkiinnosta. Seuratakseni, miten koronapandemian aikana tartuntaluvut vaikuttavat toimiin, joita epidemian leviämisen estämiseksi tehdään. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS) kerrottiin, että koronapotilaista jo puolet on kahdesti rokotettuja. Pitkään on uutisoitu, että pandemia on enää rokottamattomien pandemia, mutta ainakin HUS:issa sairaalapaikkoja vievät yhtä paljon rokotetut ja rokottamattomat. Koska asun HUS-alueella, tämän alueen tilanne ja täällä - mahdollisesti - tehtävät toimenpiteet kiinnostavat minua. Keräämässäni tilastossa on kuitenkin luvut Suomen kaikista sairaanhoitopiireistä. 

Samaan aikaan, kun on nyt jälleen kehotettu pääkaupunkiseudulla välttämään suuria kokoontumisia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt järjestää tiedekeskus Heurekassa lapsille 1500 henkilön joukkotapaamisen. Sinänsä mielenkiintoista, koska lasten keskuudessa koronavirus on levinnyt varsin paljon. Tänään ollaan jo tilanteessa, jossa pandemian alusta laskettuna 0-9 -vuotiailla on jo enemmän koronatartuntoja kuin kaikilla 60-vuotiailla ja sitä vanhemmilla yhteensä.
Huomenna on perjantai, sytostaattipistospäivä ja koitan saada työpäivän jälkeen maalattua keittiön seinän ja katon vielä viimeisen kerran. Lauantaina haluaisin jo päästä lajittelemaan vaatteet, joita en enää tarvitse tai jotka ovat rikki. Siinä missä olohuone ja keittiö alkavat olla jo varsin viihtyisiä, makuuhuoneessani on kaaos. 

Ruokaakin on tänään syöty. Ei ihan keväisen verkkovalmennuksen ohjeiden mukaisesti, mutta sentään söin aamiaisen, lounaan, päivällisen ja iltapalan. Välipala jäi väliin, koska olin välipala-aikaan palaverissa. Aamiaiseksi söin jugurttia, inkivääri-porkkana -granolaa ja mansikoita sekä tietenkin kahvia. Lounaaksi vain valmissalaatin ja Starbucksin macchiaton. Päivälliseksi nakkikastiketta, perunoita ja kaalisalaattia. Iltapalaksi vielä teetä, näkkileipää, kinkkua, kurkkua, avocadoa sekä mandariini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti