maanantai 22. lokakuuta 2012

Kirppistelyä

Tänään piti olla siivous- ja maalauspäivä, mutta toisin kävi. Puolen päivän aikaan istuin bussissa kohti Myyrmannia ja ruokaostoksia, kun äkkiä muistin, että tänäkin viikonloppuna on Myyrmäkihallissa kirpputori. Päätin käydä nopeasti katsomassa, mitä kirpputorilta löytyy, ja kävellä sen jälkeen Myyrmäkihallilta Myyrmanniin.

Olin puolivälissä matkaa, kun siskoni soitti. Kysyi, lähtisinkö hänen kanssaan Myyrmanniin. Lupasin lähteä, jos käymme ensin kirpputorilla. Tarkoitukseni oli etsiä lähinnä lamppuja, mutta enhän minä voinut vastustaa "mummoastioita"!!!

Ensimmäisenä silmiini osui kuitenkin pieni kahvipannu. Koska viikko sitten olin ostanut kahvimyllyn - ja kahvipapuja - tarvitsin tietysti pannun, jolla voin keittää pannukahvia. Käsikäyttöisellä kahvimyllylläni tuskin saa suodatinjauhatusta.
Jatkoimme siskoni kanssa kiertelyä hän etsien aivan tietynlaista sokerikkoa ja minä etsien lamppua. Olen huomannut, että mieleisiäni tavaroita myyvät yleensä keski-ikäiset tai sitä vanhemmat myyjät. Iäkkäämmät myyvät omiaan ja keski-ikäiset - luultavasti - vanhempiensa tai appivanhempiensa tarpeettomia tavaroita. Erään myyjän pöydän kohdalla silmiini osui kolme kappaletta muistoja lapsuudestani: peltipurkkeja. Ja mukaanhan nämä lähtivät, sillä luonnollisesti tarvitsen kahvipavuilleni säilytyspurkin. Myyjä teki hyvän ehdotuksen ja ostin kaikki kolme.
Siskoni muisteli, että äidilläni olisi vielä yksi tuon sarjan peltipurkki. Pitääkin kysyä ja vihjaista, että voisin toivoa sellaista purkkia joulupukilta.

Seuraavaksi silmiini osui "mummoastioita". Ja kuten arvata saattaa, en kyennyt kävelemään pöydän ohi. Tiedustelin hintaa kastikekulhosta ja kiisselikulhosta ja myyjä pyysi molemmista yhteensä vain 5 euroa. Vastustamaton tarjous!

Kun käärin kulhoja sanomalehtipaperiin, myyjä sanoi, että saisin kaupanpäällisiksi vielä kaksi sokerikkoa ja kaksi kermakkoa. Loistavaa!
Edelleenkään en ollut löytänyt lamppua ja molemmissa käsissäni oli jo ostoskassit. Siskoni oli tullut autolla ja huomautti, että voimme viedä saaliini välillä autoon ja jatkaa sen jälkeen kirpputorilla kiertelyä.

Myyrmäkihallin kirpputori päättyy aina klo 14, joten osa myyjistä alkoi jo pakkaamaan tavaroitaan. Yhdellä myyntipöydällä oli vielä vanha vaaka. Ja jälleen tulvahti mieleeni muistoja lapsuudesta. En osaa tällaista vaakaa käyttää, mutta äitini osaa. Hintakin oli vain 3 euroa, joten ei tarvinnut kauaa harkita. Varsinkaan, kun nykyinen keittiövaakani on pieni ja punnitsee enintään 0,5 kg.
Vaaka sylissäni jatkoin kiertelyä. Siskoni silmät havaitsivat kaksi kaunista pientä sokerikkoa ja vaikka ne eivät olleetkaan juuri sellaiset, mitä siskoni oli etsimässä, hän päätti ostaa ne. Samalla myyjällä sattui olemaan myös tarjoilulautanen, joka aivan selvästi pyysi päästä mukaani.
Nyt alkoi kirpputorin aukioloaika lähestyä loppuaan ja olimme jo palaamassa kohti sitä ulko-ovea, joka oli lähimpänä siskoni autoa. Viimeisen myyntipöydän kohdalla huomasin paistiveitsi- ja haarukkasetin. Olin saanut syntymäpäivälahjaksi vanhemmiltani rahaa ja naurahdin siskolleni, että kuinkahan monta syntymäpäivälahjaa oikein ostankaan itselleni. Myyjä sanoi siihen, että voinhan ostaa etukäteen jo seuraavienkin vuosien syntymäpäivälahjat. Totta tosiaan! Niin lähti mukaani myös paistiveitsi ja -haarukka kera myyjän laulaman onnittelulaulun.
Lyhyeksi tarkoitetusta lampun etsinnästä tuli siis aarteiden keräysreissu, mutta viimein pääsimme lähtemään myös ruokakauppaan. Sen jälkeen kotiin ja laiskottelemaan. Seinän ja lipastojen maalaaminen on edelleen aloittamista vaille valmiina eikä huushollin siivouskaan enää hyvän pihviaterian jälkeen kiinnosta. Vaan huomennahan on uusi päivä.

Surf and turf kahdelle

400 g luomunaudan sisäfilettä
voita+oliiviöljyä
mustapippuria ja suolaa suoraan myllystä

250 g raakoja pakastettuja tiikerirapuja 
limetti
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
2 rkl silputtua tuoretta persiljaa
voita

Purista limetistä mehu ja sekoita se valkosipulin, oliiviöljyn, suolan ja persiljasilpun kanssa marinadiksi. Laita jäiset ravut marinadiin ja anna sulaa marinadissa.

Ota liha huoneenlämpöön noin 30 min ennen paistamista. Leikkaa liha kahdeksi pihviksi. Kuumenna nokare voita ja loraus oliiviöljyä pannulla. Paista pihvit kypsyysasteesta riippuen 2-5 min molemmin puolin. Älä käännä pihvejä välillä. Ripottele paistuneelle pinnalle mustapippuria ja suolaa.

Paista sulaneet tiikeriravut voissa kunnes niiden väri muuttuu harmaasta vaaleanpunaiseksi. Älä paista liian kauaa, jotta ravut eivät sitkisty.

Tarjoa pihvi rapuineen lohkoperunoiden, valkosipulimajoneesin, parsakaalin, avokadon ja salaatin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti