maanantai 10. joulukuuta 2012

Ruokapostaus

Viikko on mennyt todella nopeasti. Itsenäisyyspäivänä olimme siskoni luona päivällisellä, joten siltä päivältä ei ole kuvia. Myöskin keskiviikkona en ehtinyt ottamaan tekemästäni tortillavuuasta kuvia. Eilen tein valkosipulikatkarapuja mangosalsan kanssa. Lisäksi lohkoperunoita, maissia, guacamolea ja salaattia.

Tänään meksikolaisen ruokaviikon päätteeksi tein kahdenlaista lihapataa: naudanlihaa paprikakastikkeessa ja naudanlihaa mole-kastikkeessa. En ole koskaan ennen tehnyt mole-kastiketta ja tämäkin ohje on kokeilemalla kehitetty. Toivon, että saisin vielä jossain vaiheessa autenttisen molen reseptin. Jälkiruuaksi tarjosin puolijäisiä mansikoita sekä kuumaa limesiirappia.
Ensi viikon ruokateemaksi otan italialaisen keittiön.

 Valkosipulikatkarapuja ja mangosalsaa

250g raakoja pakastettuja jättikatkarapuja
1 yksikyntinen valkosipuli murskattuna
1 rkl raastetta limetin kuorta
1:n limetin mehu
0,5 tl suolaa
voita

Anna rapujen sulaa. Huuhtele ravut kylmällä vedellä. Sulata voi pannulla ja lisää valkosipuli. Anna hautua muutaman minuutin, lisää limetin kuori ja mehu. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää ravut. Kypsennä rapuja muutamia minuutteja molemmin puolin eli kunnes ne muuttuvat vaaleanpunaisiksi.  Mausta suolalla.

Tarjoa valkosipuliravut lohkoperunoiden, mangosalsan, guacamolen ja salaatin kera.

Mangosalsa:
1 kypsä mango
1/2 makeaa sipulia
2 rkl tuoretta korianteria silputtuna
2 rkl limetin mehua
1 tl silputtua tuoretta punaista chiliä

Kuori ja kuutioi mango. Silppua sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Carnes con pimiento morrón salsa

300 g naudan sisäpaistia
2 isoa tomaattia
1 punainen paprika
1 pieni punasipuli
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl chilijauhetta
1 tl kuivattua oreganoa
voita paistamiseen
oliiviöljyä

Paloittele liha isoiksi kuutioiksi. Ruskista lihapalat voissa  kuumalla pannulla.  Siirrä lihat sivun. Halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele se. Lohko tomaatit. Kuori ja silppua punasipuli. Lisää paprikat, tomaatit ja punasipuli pannulle ja anna hautua hetken. Lisää murskattu valkosipuli ja mausteet. Anna hautua noin 10 minuuttia. Siirrä seos monitoimikoneeseen ja soseuta karkeaksi soseeksi.

Kuori ja paloittele sipuli. Voitele pieni uunipata öljyllä ja laita lihapalat, sipulisilppu ja kastike pataan. Laita pata kylmään uuniin ja säädä lämpötilaksi 180 astetta. Anna hautua 1 h 15 min.

Carnes con mole

300 g naudan sisäpaistia
1 annos mole-kastiketta (kts ohje alla)
1 pieni sipuli
1 dl pakastemaissia
voita paistamiseen
oliiviöljyä

Paloittele liha isoiksi kuutioiksi. Ruskista lihapalat voissa  kuumalla pannulla. Kuori ja paloittele sipuli. Voitele pieni uunipata öljyllä ja laita lihapalat, sipulisilppu, maissit ja mole-kastike pataan. Laita pata kylmään uuniin ja säädä lämpötilaksi 180 astetta. Anna hautua 1 h 15 min.

Mole


80 g Maraboun 86% tummaa suklaata
1 pieni sipuli
2 isoa tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
2 rkl rusinoita
2 rkl mantelijauhetta
pieni punainen chili
0,5 tl jauhettua kanelia
0,5 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,5 tl aniksen siemeniä
0,5 tl jauhettua korianteria
0,5 tl neilikoita
0,5 tl kuminan siemeniä

Laita kaneli, oregano, maustepippuri, anis, korianteri, neilikat ja kumina mortteliin ja jauha hienoksi. Paahda seesaminsiemeniä pannulla ja lisää ne mortteliin. Lisää myös suola ja jauha.

Kuori ja silppua sipuli. Kalttaa tomaatit laittamalla ne hetkeksi kuumaan veteen ja poistamalla kuoret. Paloittele tomaatit ja laita ne sipulisilpun kanssa monitoimikoneeseen. Lisää morttelista mausteseos ja soseuta. Halkaise chili, poista siemenet ja paloittele. Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää monitoimikoneeseen yhdessä murskattujen valkosipulinkynsien, chilisilpun, mantelijauheen ja rusinoiden kanssa. Soseuta tasaiseksi.

Mansikoita ja limesiirappia

puolijäisiä mansikoita
1 limetti
0,75 dl vettä
1 dl sokeria

Pese limetti huolellisesti (käytä mieluiten luomulimettejä). Raasta kuoren vihreä osa ja purista mehu. Laita limettimehu, kuoriraaste, vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua välillä sekoittaen noin 10 minuuttia.

Kaada kuumaa limesiirappia puolijäisten mansikoiden päälle ja koristele kermavaahdolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti