lauantai 1. joulukuuta 2012

Talvi

Tänään saapui talvi. Aamulla katselin, miten lunta pyrytti melkein vaakatasossa ja metsikössä männyt ja koivut taistelivat tuulta vastaan. Oli ihanaa keittää kaikessa rauhassa kahvia ja nauttia ajatuksesta, ettei ole pakko mennä tänään lainkaan ulos. Juuri tällaisina päivinä etätyö maistuu entistäkin makeammalta.


Aamukahvin jälkeen laitoin hernekeittoainekset hellalle porisemaan ja aloitin päivän työt. Työhuoneen ikkunasta katsoin lumipyryä ja nautin hiljaisuudesta. Lounasaikaan hernekeitto oli valmista.

Luulin voivani tehdä vähän tavallista lyhyemmän päivän, jotta ehtisin siivoamaan ennen huomisia kahvikutsuja. Noh, luulo ei ole tiedon väärtti ja työpäivä venähti viiteen asti. Työmatkaan eli työhuoneesta ulos ei mennyt kuitenkaan kuin sekunti ja olin iloinen siitä, että minun ei tarvinnut seistä lumipyryssä asemilla ja pysäkeillä odottamassa raitiovaunua, junaa ja bussia, jotka kaikki saattaisivat tässä säässä olla myöhässä.

Iltapalaksi tein vielä ohrauunipuuroa, jonka tarjosin eilen  illalla tekemäni rusinakeiton kanssa. Klikkaamalla alla olevaa kuvaa pääset siirtymään ohrapuuron ja rusinakeiton ohjeeseen.

Hernekeitto

3 dl kuivattuja herneitä
 (vettä liottamiseen)
 2 porkkanaa
 1 iso sipuli
 100 g pekonia
 1,5 vettä
 2 tl kuivattua meiramia
 1 tl valkopippuria
 1 tl suolaa

 Laita herneet runsaaseen veteen likoamaan yöksi. Kaada vesi pois ja huuhtele herneet nopeasti.

 Kuori sipuli ja porkkanat. Leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi ja silppua sipuli. Paloittele pekoni. Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä 3 tuntia. Tarjoa silputun sipulin ja sinapin kera.

 Uuniohrapuuro ja rusinakeitto

2 dl rikottuja ohrasuurimoita
7,5 dl maitoa
3/4 tl suolaa
voita tai margariinia

Voitele uunin kestävä kulho voilla tai margariinilla. Sekoita suola maitoon. Kaada ohraryynit ja maito kulhoon. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia.

Rusinakeitto:

5 dl omenatäysmehua
1,5 dl rusinoita
2 rkl perunajauhoja
1/4 tl suolaa

Sekoita perunajauhot kylmään omenamehuun. Laita seos kattilaan ja lisää rusinat. Kuumenna välillä sekoittaen, kunnes rusinakeitto kiehahtaa. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti