sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Kolesteroli

No nytpä se sitten myrkyn lykkäsi! Nimittäin kolesterolin. Olenhan minä välillä miettinyt, mahtoiko ruokakerman korvaaminen aidolla kermalla ja margariinin voilla olla sittenkään kovin viisas temppu. Tai se, että otti munakkaan lähes joka päivä aamiaiselle. Puhumattakaan siitä, että siirtyi fileiden sijasta käyttämään edullisempia - ja siten myös rasvaisempia - ruhonosia. Oli tai ei, kolesterolini ovat reilussa vuodessa nousseet niin paljon, että ensi viikolla on aika työterveyslääkärille. Toivottavasti en saa tukkapöllyä.

Ainoa lohtu tässä on, että siskollani on sama ongelma. En siis ole kolesterolini kanssa yksin.  Eilen istuimme punaviinilasien (punaviini alentaa kolesterolia) ääressä selailemassa erilaisia terveellisten ruokien keittokirjoja. Siskoni ei voi sietää kalaa, joten hänellä kolesterolin alentaminen tulee olemaan vieläkin hankalampaa kuin minulla. Pitäisi syödä silliä, makrillia ja sardiinia. Siskoni oksentaa näistä kaikista eikä minullekaan niistä maistu kuin korkeintaan makrilli. Eikä aina sekään. Lopputulos olikin, että jos et voi syödä hyvänmakuista eläintä, älä syö eläintä. Ei yhtään pöllömpi lopputulos.

Kasvisruokaa olen tehnyt ennenkin ja sitä pääasiassa syönyt. Nyt ongelmana on, että taloudessa asuu toinenkin henkilö. En voi olettaa, että poikani alkaisi kasvissyöjäksi. Toki voisin pyytää häntä tekemään itse omat ruokansa, mutta se ei poistaisi varsinaista ongelmaa eli "kielletyn" ruuan herkullista tuoksua asunnossa.

Netistä löysin listan elintarvikkeista, joilla on kolesterolia alentava vaikutus. Psylliumia ja vihreää teetä lukuun ottamatta ihan normaalia ruokaa, jota on tullut syötyä päivittäin tähänkin asti. Nyt alkuun kaipaisin kolesteroleista vaihtotaulukkoa samaan tapaan kuin diabeetikoille on hiilihydraateista. Kolesterolin laskemiseksi suositellaan punaisen lihan vaihtamista valkoiseen, mutta kuitenkin kanassa on enemmän kolesterolia kuin naudan lihassa. Eroa siis täytyy olla kolesterolin laadussa. Luomukanan vaikean saatavuuden vuoksi meillä syödään hyvin harvoin kanaa ja jotta edes joskus voisi laittaa vain yhden ruuan, olisi mukavaa syödä joskus lihaakin. Ja tietenkin olisi mukavaa myös kyläillä enkä ajatellut edellyttää saavani kyläpaikassa kasvisruokaa. Jonkinlainen kultainen keskitie pitäisi siis löytää tässäkin asiassa.

Aamiainen oli hieman haastava, koska en ollut huomioinut mitenkään leivänpäällisiä. Ei meetwurstia, ei juustoa eikä kananmunaa. Tein lopulta pienen annoksen perunasalaattia ilman majoneesia ja laitoin sitä leivän päälle. Lisäksi kirsikkanektari, viinirypäleitä ja pensasmustikoita. Ja tietenkin kahvia.

Päivällä kävin siskoni kanssa Hongkongissa ostamassa pihoille multaa ja siellä oli tarjouksessa Moulinexin raastin. Tavallisella raastinraudalla raastaminen on hidasta, mutta tällä laitteella sai nopeasti porkkanat raasteeksi.

 Päiväruuaksi porkkanaraastetta, kurkkua, marinoituja kahviherneitä, tomaattia, mungopavun ituja sekä vähärasvaista raejuustoa ruohosipulisilpun kanssa.  Huomenna on makrillin vuoro.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti