sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Kun ei käy kaupassa

Eilisen donitsin ja punaviinin välisen kilpailun voittajaksi tuli valkoviini. Onnea valkkarille! Päädyin tekemään ruuaksi valkosipulilohta ja piparjuurismetanaa sekä miniparsaa.
En ole kuuteen viikkoon käynyt kaupassa. En tosin missään muuallakaan. Olen kökkinyt kotona neljän seinän sisällä. Kun ei pääse fyysisesti hoitamaan asioita, on asiat hoidettava netin kautta. Näiden kuuden viikon aikana olen käyttänyt paljon sekä verkkokauppoja että Postin ja Matkahuollon kotiinkuljetuspalveluita. Totta, se maksaa, mutta kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin käydä hoitamassa kauppareissut ja muut asiat taksilla.

Olen käyttänyt päivittäistavaroiden tilaamista netistä kotiinkuljetuksella jo muutaman vuoden. Satunnaisesti. Autottomana ja ajokortittomana suurempien kertaostosten tekeminen on hankalaa. Eikä  kauppakeskuksiinkaan täysin ilmaiseksi pääse vaan on maksettava ainakin bussilippu. Lähikauppani on pieni K-Market, mutta vaikka sielläkin on mielestäni aika hyvä valikoima,  se on suuriin marketteihin verrattuna suppea.

Aluksi käytin lähinnä Alepan kauppakassi -palvelua (Foodie), mutta viime kesänä oikean polveni tekonivelleikkauksen jälkeen huomasin, että myös Ison Omenan K-Citymarketilla on kotiinkuljetuspalvelu ja asun myös tuon kaupan toimitusalueella. Olen lähes koko ikäni asioinut pääasiassa K-ketjun kaupoissa ja ollut ihan tyytyväinen.Välillä on tietysti ollut mukavaa piipahtaa katsomassa muidenkin liikkeiden valikoimia, mutta toistaiseksi ei ole ollut mitään syytä luopua tutusta K-kaupasta. Joskus vuosia sitten Lidlistä sai punaviiniin säilöttyjä pikkusipuleita, mutta kun ne poistuivat Lidlin valikoimista, siellä ei ole ollut minulle enää mitään "vetonaulaa".

Sekä Alepassa että Citymarketissa on ollut erittäin hyvä palvelu. Tuotteet ovat hyvälaatuisia ja  viimeiseen käyttöpäivään on vielä aikaa. Citymarketin palvelussa pidän erityisesti siitä, että saan 3-8 minuuttia ennen toimitusta tekstiviestin, jossa kerrotaan, kuinka kaukana kuljettaja on. Minulle tärkeä tieto, koska vietän suurimman osan päivästäni kotini yläkerrassa ja portaissa kulkeminen on vielä hidasta. Koirani myös haukkuu ovikellon soidessa kovaäänisesti tasan siihen asti, että olen avannut ulko-oven. Tekstiviestin ansiosta voin siis mennä valmiiksi alakertaan ja näin säästän myös mahdollisesti kotona olevien naapureideni hermoja

Harmillisin asia - vaikka ei olekaan huono asia - Citymarketin palvelussa on, että tavarat tuodaan suurissa pahvilaatikoissa. Pahvilaatikko on toki ekologisempi kuin Alepan palvelun muovikassi, mutta taloyhtiössäni pahvijätteen keräysastiassa on vain pieni aukko, josta pahviroskat voi yksitellen pudottaa roskiin. Järkevää toki, koska muuten keräysastia täyttyisi hetkessä suurista pahvilaatikoista, jos ihmiset eivät rutistaisi tai pilkkoisi niitä pienemmiksi. Nivelrikon lisäksi olen sairastanut nivelreumaa yli 20 vuotta ja isojen pahvilaatikoiden pilkkominen keräysastian luukusta mahtuviksi on hankalaa, hidasta ja usein myös kivuliasta, joten pahvilaatikoita pääsee kerääntymään joskus aika paljonkin. Varsinkin, kun olen laiska ja saamaton,
Vaikka tilaankin viikon ostokset kerralla, en pahemmin suunnittele aterioita etukäteen. Katson, mitä kaapeista löytyy ja mitä niistä haluaisin tänään tehdä. Kun mielitekojen vuoksi ei voi kipaista lähikauppaan, ruokahävikin määräkin on merkittävästi vähentynyt. Noin puolivälissä viikkoa alan täyttää uutta tilausta, kun havaitsen jonkin tarvikkeen olevan vähissä tai kokonaan lopussa. Koska tilausta voi muuttaa toimituspäivän aamuun asti, ei ole välttämätöntä miettiä kaikkia ostoksiaan samalla kertaa. On aikaa miettiä ja muuttaa mieltäänkin, jolloin vain helposti poistaa tilauksesta tuotteen, jota ei sittenkään halua.

Sairaslomani aikana olen käyttänyt muitakin verkkokauppoja kuin päivittäistavarakauppoja. Lääkkeet - myös reseptilääkkeitä - sekä muut apteekkituotteet olen tilannut nettiapteekeista. Reseptilääkkeitä varten on tunnistauduttava esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla, jolloin apteekissa pääsevät katsomaan minulle määrätyt reseptilääkkeet ja kuinka paljon niitä on vielä jäljellä. Päälle tulee tietenkin toimituskulut, jotka ovat kuitenkin vain muutaman euron enemmän kotiinkuljetettuna kuin jos kävisin itse hakemassa paketin Postista tai lähimmästä Matkahuollon pisteestä.  Restoraattorikin löytyi verkkokaupasta ja tuli muutamassa päivässä kotiovelleni.

Minulla on edelleen jouluverhot olohuoneen ikkunassa. Eivät ne ehkä ole vain jouluverhoiksi tarkoitetut, mutta minulle ne ovat jouluverhot. Olen etsinyt kissojen ja koirien kanssa olohuoneen tiettyjä verhoja, mutta niitä ei löydy mistään. Taitaa olla niin, että kun muutama vuosi sitten tyhjensin liinavaatekaappejani ja vein lakanoita, pyyheliinoja, puuvillaverhoja ja pöytäliinoja Helsingin eläinsuojeluyhdistykselle eläimille makuualustojen peitoiksi, olen laittanut nuo etsimäni verhotkin mukaan. Koitin etsiä samantyyppistä kangasta netistä, mutta en löytänyt. En mitään sinnepäinkään. Päädyin siis tilaamaan kokonaan uudet verhot ja lisäksi Eurokankaasta verhoilukangasta, jolla saan olohuoneen nojatuoleihin uudet päälliset, sekä pitkän kerniliinan olohuoneen isoon ruokapöytään.  Kerniliina suojaa hyvin sen alla olevaa kankaista pöytäliinaa kissankarvoilta.

Huomenna voisin ottaa urakaksi pahvilaatikoiden paloittelun. Pitää vain etsiä jostain mattoveitsi, koska tavallisilla saksilla ei sormieni voimat riitä leikkaamaan pahvilaatikoita palasiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti