tiistai 12. maaliskuuta 2019

Restoraattori - keskiaikainen kidutusväline?

Viime viikolla kuulin Facebookin eräässä nivelrikkoryhmässä restoraattorista. En ollut aiemmin kuullut edes koko sanaa saatika olisin tiennyt, mistä on kysymys. Ensimmäisenä tuli tietysti mieleeni ravitsemusalan koulutus restonomi ja mietin hetken, että liittyykö jotenkin ruokaan. Noh, eipä liittynyt. Ei sinnepäinkään!

Kuntoilevat ihmiset varmasti tietävät, että kyseessä on kuntoilulaite. Meille nivelrikkoisille ja ennenkaikkea polven tekonivelleikkauksessa käyneille laite vaikutti olevan oikein hyvä polven liikeratojen harjaannuttamiseen. Laitoin samantien tilauksen menemään ja viime perjantaina kotiovelleni saapuikin upouusi Tunturi M35.
Ensimmäisinä kertoina en ymmärtänyt käyttöohjeesta mitään, mutta poljin silti. Yritin saada ohjekirjan mukaisia tietoja nopeudesta, ajasta yms näkyviin, mutta mitään ei tapahtunut. Polkeminen kuitenkin onnistui. Helmikuussa leikattu polveni on vielä varsin jäykkä ja siinä polkeminen tuntuu lähinnä kidutukselta. Varsinkin joka kerta, kun aloittaa polkemisen. Tilanne helpottuu, kun on polkenut hetken aikaa. Heinäkuussa leikattu polveni taas suorastaan rakastaa tätä keskiaikaista kidustusvälinettä. Tänään tajusin, että laitteeseen pitää laittaa paristo, jotta se näyttää polkemisesta syntyvät tiedot. Tunsin itseni melko ääliöksi, kun tajusin, että paristo puuttuu.
Viime viikolla, kun vielä odottelin restoraattoriani saapuvaksi, muistin sänkyni alla lojuvan stepperin. Kaivoin painavan esineen sängyn alta pölyttymästä ja olen päivittäin käyttänyt sitä. Vasen polveni menee  ikävästi yliojennukseen, joten stepperillä pystyn harjoittelemaan jalkojeni lihaksia. 

 Vielä toistaiseksi joudun käyttämään kyynärsauvoja stepperin kanssa, koska viimeksi leikatussa jalassa on varsin huono lihasvoima. En halua horjahtaa pois laitteen päältä ja aiheuttaa polvelle vääntymistä. Koville tämä ottaa, sitä en kiellä. Ja jalkani vaativat hierontaa kuntoilun jälkeen. Yöunen laatu on parantunut merkittävästi pian sen jälkeen, kun otin stepperin käyttööni ja nyt restoraattorin käytön aloitettuani nukun entistäkin paremmin. Liike on lääke!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti