tiistai 13. joulukuuta 2022

Lumimyrsky on ohi

Eiliseksi luvattiin kovaa tuulta, pakkasta ja lumisadetta. Ja sellaista illalla toki olikin, mutta ei ainakaan täällä Pöhkörinteessä voinut puhua myrskystä. Aamulla kuitenkin, kun kävin kurkistamassa olohuoneen ikkunasta, piha oli taas lumen peitossa. Vaikka onkin päivystysviikko, heräsin silti niin aikaisin, että ehdin syödä kaikessa rauhassa aamiaisen ennen työpäivän aloittamista. En ole lainkaan puuroihminen, mutta söin kuitenkin aamulla kaurapuuroa sekä kananmunan ja kahvia. 

Työpäivä alkoi mukavasti ja tekemistä riitti. Koska heräsin aikaisin ja söin aamiaiseni aikaisin, päätin pitää lounastauon jo klo 11. Ja käyttää Stellan päivälenkillä ennenkuin piha olisi taas lumen peitossa. Stella ei ole kovin innostunut lumisateesta, joten emme olleet lumipyryssä kuin noin 20 minuuttia. Siitä huolimatta lähtiessämme pihaan jättämämme jalan- ja tassunjäljet olivat uuden kevyen lumen peitossa. 



Pöhkörinteessä on tapana aurata ajoradat ensin ja kipata lumet jalkakäytäville. Viime talvenakin jalankulkijat joutuivat kävelemään ajoradoilla, koska jalkakäytäviä ei ollut. Kävelytiet aurataan sitten joskus. Kävelyteillä on vain kapeat polut, jotka ovat syntyneet ihmisten kulkiessa polkuja pitkin. Stella ei tykkäisi kakata polulle, joten sillä ressukalla on vaikeuksia löytää sopivaa paikkaa. Eikä se ymmärrä, vaikka sanon sille, että Mamma kerää kyllä kakat pois polulta, joten polullekin voi tehdä. 

Lounaaksi söin hernekeittoa. Ilma on kuin helmikuussa ja perinteinen suomalainen laskiaisruoka sopi oikein hyvin joulukuussakin. Pidän silputusta sipulista ja sinapista hernekeiton päällä. 
Olen tänään hoitanut erilaisia työpaikan työterveyshuoltoon liittyviä asioita ja perehtynyt lisää tähän uuteen tehtävääni töissä. Yrityksille tarkoitetut Mehiläisen Työelämäpalvelut -sivustolla oli paljon mielenkiintoista luettavaa ja lisäksi erilaisia työkaluja työhyvinvoinnin parantamiseen. 

Jokin aika sitten aloin seurata Fingridin Sähköjärjestelmän tila -sivustoa. Sivusto päivittyy minuutin välein ja sieltä näkee, miten paljon Suomessa on omaa sähköntuotantoa, minkä verran sähköä tuodaan naapurimaista ja minkä verran Suomesta viedään sähköä naapurimaihin. Lisäksi siellä näkyy sähkön sen hetkinen hinta sekä voimajärjestelmän käyttötilanne. Sivustolta voi seurata, miten tilanne kehittyy ja onko syytä alkaa varautua siihen, että lähiaikoina voisi tulla suunniteltuja sähkökatkoksia. Asiantuntijoiden mukaan riski sähkökatkoksiin tulee, jos kulutus nousee Suomessa yli 14 000 MW:iin. Toistaiseksi siis tilanne vielä ihan hyvä. 

Päivälliseksi paistoin maksaa. Kuten juuri muutkaan lihavalmisteet, ei naudan maksakaan mahdu alle 5 €/kg hintaisiin elintarvikkeisiin. Kilohinta oli kuitenkin alle kympin eli 8,99 €/kg. Osan maksaviipaleista laitoin pakastimeen, osan paistoin. Lapsuudessani äitini teki joskus kermaista maksakastiketta, jossa oli mukana pieniä paloja porkkanaa. En ole tainnut koskaan tehdä sellaista itse, mutta täytyy jonain päivänä tehdä. Maksapihvien lisäksi tein - laiska kun olen - pussiperunamuusia sekä paistoin hieman pekonia ja sipulia. Lisäksi vielä hieman salaattia. 
Käytin vielä Stellan iltalenkillä. Kadun vartta kulkiessani mietin, ettei tuostakaan "jalkakäytävältä" mitenkään pääse esimerkiksi lastenvaunujen kanssa. 
 Harjasin myös pihan päivän aikana sataneesta lumesta. Alkaa pian olla ongelmana, mihin postimerkin kokoisella rivitalopihallani lumet saa oikein mahtumaan. Kun lapioi lunta ja heittää lumet kasojen päälle, osa lumesta valuu takaisin pienelle polulle. Oikealla puolella kuvassa on lumen alla iso alppiruusupensas ja sen päälle ei oikein voi heittää ylimääräistä lunta. Riittää, että satanut lumi peittää pensaan. 
Nyt lumentulo ilmeisesti vähäksi aikaa hellittää. Olisi mukava päästä jossain vaiheessa käymään kontrolliverikokeissakin. Viikon päästä on kuitenkin tiedossa taas enemmän lunta. Ja nyt on vasta joulukuu!!!! 
Iltapalaksi vielä kuumaa kaakaota ja itse tehty "riisifrutti". Keitin pienen määrän riisipuuroa ja sekoitin joukkoon vaahdoksi vatkattua Valion Kinuskikermaa. Sekaan vielä pakastepuolukoita. 
Nyt suihkuun ja sitten katsomaan uutiset ja ehkä jonkin true crime -sarjan jakso. Lupasin isälleni käydä huomenna tuomassa taas vanhempieni postit ja samalla reissulla viedä heidän roskapussinsa ulos. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti