perjantai 12. huhtikuuta 2019

Kaloripommit

Seurattuani syömisiäni taas jonkin aikaa, olen pistänyt merkille ruuat, jotka ovat olleet turhan kaloripitoisia. Suurimmat kaloripommini ovat olleet leipä, pasta ja nuudelit. Perässä tulevat riisi ja peruna. Eli lisukkeet, joita syön muun ruuan lisäksi. Tänään tein pastaa ja Muru kaurajauhiksesta tomaattipohjaisen kastikkeen. Vaihdoin omalle aterialleni keitetyn pastan sijasta vastaavan määrän höyrytettyä parsaa ja ero oli merkittävä: 100 g keitetty pasta 101 kcal ja 100 g höyrytetty miniparsa 32 kcal.  Keitetyissä nuudeleissa on vieläkin enemmän kaloreita kuin pastassa. Hyvin usein minulla siis on käynyt niin, että aterialla oleva lisuke on ollut syy annoksen korkeaan energiamäärän.
(Kuvan annoksessa vain 219 kcal)
En jaksa olla jatkuvasti laittamassa ruokaa, joten syön vain 3-4 kertaa päivässä. Joskus jää aamiainen pois, joskus lounas ja joskus iltapala. Päivällisen syön oikeastaan joka päivä, mutta kellonaika vaihtelee muiden syömisteni mukaisesti. Olen pyrkinyt syömään 250 kcal aamiaisella, 350 kcal lounaalla, 350 kcal päivällisellä ja 250 kcal iltapalalla. Helpoiten 1200 kcal/vrk on onnistunut vaihtamalla lisukkeena olevan pastan, riisin, nuudelit tms kasviksiin. Tällä tavalla on myös pystynyt lisäämään aterioilla rasvan ja proteiinien määrää ja  kuten ainakin kaikki vhh-ruokavaliota noudattavat tietävät, ne pitävät paremmin nälkää kuin hiilihydraatit.

Vhh-ruokavalio ei oikein sovi minulle, koska en voi elää ilman hedelmiä. Tai tottakai pysyisin hengissä, mutta pidän hedelmistä liian paljon luopuakseni niistä. Lisäksi haluan välillä herkutellakin enkä ainakaan muuttua "ongelmatapaukseksi" juhlissa tai kyläpaikassa. Mutta alan ymmärtää, miksi monen karppaajan mielestä vhh-ruokavalio on ehdottomasti paras painonhallinnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti