perjantai 19. huhtikuuta 2019

Pitkäperjantai

Useimmiten pääsiäisen aikaan kutsun lähisukua syömään vasta pääsiäissunnuntaina tai -maanantaina, mutta tällä kertaa järjestin päivällisen jo pitkäperjantaina. Myöhemmät pääsiäispäivät antavat enemmän aikaa valmistautua pidempien vapaiden vuoksi. Tällä kertaa syömässä olivat vanhempani sekä tytär puolisoineen. Määrällisesti ruokaa ei siis tarvinnut olla niin paljoa kuin isommalla porukalla ja tällä kertaa tarvitsi vain yhden erikoisruokavalion eli lihattoman.
 Alkuruuaksi tarjosin salaatin, jossa oli tuoretta pinaattia, punasipulia, miniparsaa, mansikoita sekä paistettua haloumia. Lisäksi krutonkeja ja Ceasar-salaatinkastiketta.
Pääruuaksi tein karitsapataa sekä lihattomalle soijapataa, lisäksi keitettyjä perunoita sekä erilaisia etikkasäilykkeitä. Karitsanpaistin pilkoin eilen isohkoiksi palasiksi ja laitoin yöksi marinadiin, jossa oli punaviiniä, espresso-kahvia, valkosipulia, mustapippuria, suolaa ja tuoretta timjamia. Tänään ruskistin lihapalat pannulla voissa, lisäksi sipulia ja porkkanaa. Liemeksi marinadiliemi, hieman lisää punaviiniä, tilkka vettä ja lisää tuoretta timjamia sekä valkosipulia. Soijapataan ruskistin voissa sipuliviipaleita, pataan porkkanaviipaleita, punaviiniä, mustapipuria, suolaa, valkosipulia sekä tuoretta timjamia. Molemmat padat laitoin uuniin hautumaan. Lopuksi ruskistin voissa pannulla Oumph Salty & Smoked -soijapaloja ja lisäsin ne lihattomaan pataan noin 15 minuuttia ennenkuin ruoka oli valmista.
Karitsapata
Soijapata

Lapsuudenkodissani oli pääsiäisen aikaan aina jälkiruokana mämmiä. En jaksa muistaa, milloin ensimmäisen kerran tein pashaa. Kuitenkin sen jälkeen pasha on kuulunut meidän pääsiäispöytään. Useimmiten sekoitan mantelirouheen pashaseokseen, mutta tällä kertaa tarjosin sen erikseen.
Yhdessä syöminen läheisten kanssa on yksi parhaimpia asioita maailmassa, mutta keittiön siivoaminen kokkailujen jälkeen ei. Varsinkaan, kun suurin osa astioista on tiskattava käsin. Jostain syystä saan ruokaa laittaessani keittiön aina käsittämättömään sotkuun. Laitoin illalla tiskikoneeseen ne astiat, jotka kestävät konepesun ja muut tiskaan vasta huomenna. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti