tiistai 17. maaliskuuta 2020

Ensimmäinen Pyhän Patrikin päivä

Kun joulun jälkeen aloin suunnitella elämäni ensimmäistä Pyhän Patrikin päivää, en olisi osannut villeimmisskään mielikuvissani arvata, millaisissa olosuhteissa tulisin viettämään tätä päivää. Olin jo alkuvuodesta kutsunut suvun - eli sen, jonka kanssa yleensä vietän niin kekrit, joulut kuin muutkin juhlat - Pyhän Patrikin päivän päivälliselle. Koska päivä osui tiistaiksi, en uskonut kovin monen osallistuvan. Yllätyksekseni kaikki ilmoittautuivat. Helmikuussa aloin suunnitella tarjottavia, luin innoissani irlantilaisia ruokaohjeita ja lopulta keksin mieleiseni menun.

Kaikki kuitenkin muuttui noin viikko sitten. Korona-viruksen leviäminen Euroopassa alkoi arveluttaa. Oli vain ajan kysymys, miten nopeasti se saapuu Suomeen. Ja vain ajan kysymys, missä vaiheessa olisi järkevintä luopua iäkkäiden ja muiden riskiryhmään kuuluvien kutsumisesta yhteiselle päivälliselle. Lauantaina olin vielä kahden vaiheilla, järjestänkö päivällisen vai en. Koska vanhempani ovat jo yli 90-vuotiaita ja läheisissä muitakin riskiryhmään kuuluvia, päätin luopua päivällisen järjestämisestä.

Eilen Suomi siirtyi poikkeustilaan ja tänään valmiuslaki otettiin käyttöön. Kansalaisille tuli rajoituksia ja lisäksi on paljon suosituksia. Sitäpaitsi en olisi enää voinut lähteä hakemaan kaikkia menuni tarvitsemia raaka-aineitakaan. Toisaalta kauppaan meneminen olisi saattanut olla ihan turhaakin, koska hyllyt olivat monissa paikoissa tyhjiä.
 Menu meni siis kokonaan uusiksi. En tehnyt lainkaan alkuruokaa, koska muuten ruokaa olisi tullut aivan liikaa. Pääruuaksi tein tummassa oluessa haudutetun lihapadan. Padassanaudan paistia, pekonia, porkkanaa, sipulia ja selleriä. Mausteina yksinkertaisesti vain maustepippuria, suolaa sekä laakerinlehti. Lisäksi perunamuusia ja kaalisalaattia.
Jälkiruuaksi tein paahtoleivästä, omenoista, vaniljasta sekä maidosta ja kananmunista leipävanukkaan. Sen lisukkeena Valion Irish cream&coffee -rahkaa.
Kahden päivän minilomani loppuu ja huomenna on taas työpäivä. Nyt koira ulos ja sen jälkeen katsomaan vielä hetkeksi aikaa uutisia.

Hyvää Pyhän Patrikin päivää! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti