sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Jälkijunassa

Day 2. 

Koronavirus ei tule Suomeen. Koronavirus ei ole sen vaarallisempi kuin kausi-influenssakaan. Koronavirus on vaarallinen vain iäkkäille ja perussairaille, joiden perussairauden hoitotasapaino ei ole kunnossa. Tehohoitopaikat tai suojavarusteet eivät tule loppumaan. Koronavirus sitä ja tätä, mutta ei mitään huolta. Pestään vain käsiä ja yskitään hihaan.

Näin meille kerrottiin siitä lähtien, kun tiedot Kiinan Wuhanista tulivat uutisiin. Kerrottiin edelleenkin, kun Italia ajautui terveydenhuoltonsa kanssa kriisiin. Kerrottiin edelleen, kun epidemia levisi Espanjaan. Kun virus saapui Suomeen, lieväoireisia ei tarvinnut testata, kehotettiin vain sairastamaan kotona. Lentokentältä sai matkustaa junalla tai bussilla kotiin, vaikka oli tullut pahimmilta epidemia-alueilta.

Jo muutama viikko sitten ihmettelin, mitä meissä suomalaisissa on niin erilaista, että voimme jatkaa elämää aivan kuten ennenkin. Jokin geneettinen ominaisuusko? Olemmeko immuuneja virukselle vai onko meillä synnynnäisesti elimistössämme virukselle vasta-aine? Ja miksei sitä hyödynnetä rokotteen kehittämiseen?

Lyhyessä ajassa on selvinnyt, ettei meillä ole mitään sen parempaa suojaa kuin muillakaan. Valtion rajat suljettiin. Kansalaisia kehotettiin palaamaan takaisin kotiin. Koulut suljettiin. Etätöihin patistettiin kaikki, joille etätyö on mahdollinen. Huoltovarmuusvarastot avattiin. Uusimaa eristettiin. Valmiuslakiin perustuva työvelvoite otettiin käyttöön. Ravintoloiden sulkeminenkin lienee enää vain tuntien kysymys.

On tietysti hyvä, ettei lietsottu paniikkia. Varsinkaan liian aikaisin. Paniikki kuitenkin iski ja ihmiset hamstrasivat vessapaperit ja monet muut tuotteet loppuun. Olisiko asiasta voitu tiedottaa jotenkin toisin? Vaikka kertomalla arvio, milloin virus on Suomessa? Meillähän tartunnat ovat noudattaneet aivan samaa käyrää kuin Italiassa ja Espanjassakin. Tulemme epidemian suhteen jälkijunassa, mutta toivottavasti emme myöhässä.

Mielestäni on huolestuttavaa, että kansalaisten luottamus viranomaisiin on tiedottamisen vuoksi heikentynyt. Ikävä kyllä omakin luottamukseni. En ole missään vaiheessa uskonut, että suomalaiset asiantuntijat tietäisivät tästä viruksesta enemmän kuin kiinalaiset, italialaiset ja espanjalaiset asiantuntijat. Koska virus on uusi, on huolestuttavaa edes väittää tietävänsä viruksesta, sen leviämisestä ja vaikutuksesta paremmin kuin ne, jotka ovat jo olleet viruksen kanssa tekemisissä sekä nähneet omin silmin, mitä tapahtuu. Rehellisesti sanottuna tämä ärsyttää minua.

Keväinen sunnuntai näyttää kuitenkin samalta kuin aina ennenkin. Linnut laulavat ja pensaisiin alkaa tulla vähitellen lehtiä. Sinivuokotkin kukkivat jo, vaikka on vasta maaliskuun loppu.
Olen ollut tyytyväinen valintaani seurata uutisia maailmalta ja toimia sen mukaan, mikä on ollut odotettavissa Suomessakin. Ei ole tarvinnut olla ruudinkeksijä ymmärtääkseen tämän. Elämäni Pöhkörinteessä on kuitenkin jatkunut lähes ennallaan. Etätyöt, kotoilu ja koiran kanssa ulkoilu. Ja sunnuntai kun on, tietysti piti laittaa Tikrun kanssa aamiaistakin. Tai oikeastaan yhdistetty aamiainen ja lounas.
Päivällä soitin isälleni ja kysyin, tarvitsevatko he kaupasta jotain. Vanhemmilleni tulee seuraava kotiinkuljetus perjantaina ja minulle huomenna. Lisäsin omaan ostoskoriini vielä kaksi ylimääräistä maitoa. Illalla täytyy vielä tarkistaa tilaus, jotta en ole unohtanut mitään. Sovittiin myös, että soitan äidilleni ennenkuin lähden Stellan kanssa iltalenkille. Äiti haluaa tulla keittiöön ikkunan ääreen, jotta voi vilkuttaa minulle, kun kävelemme talon ohi. Taidan ottaa puhelimen mukaani, jotta voin jutella puhelimessa samalla, kun seison koiran kanssa heidän pihassaan. Yli 90-vuotiaalle on vaikeaa, kun ei voi nyt tavata lapsiaan, lapsenlapsiaan eikä lapsenlapsenlapsiaan.

Oikeastaan ainoa, mikä kotona pysymisessä harmittaa, on punaviinin puute. Citymarketista saa kotiinkuljetuksella alkoholitonta punaviiniä, mutta valitettavasti se ei maistu yhtä hyvältä kuin alkoholipitoinen punnaviini. Oluissa sen sijaan olen todennut, että alkoholiton maistuu aivan yhtä hyvältä kuin alkoholipitoinenkin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti