lauantai 14. tammikuuta 2023

Ostospaikan vaihtaminen edessä

 Olen ollut jo 4,5 vuoden ajan Ison Omenan Citymarketin kanta-asiakas. Ostanut sieltä - kotiinkuljetuksella - lähes kaiken, mitä ikinä olen tarvinnutkaan. Valikoima on ollut valtava, tuotteet erinomaisen tuoreita ja palvelu kaikin puolin hyvää. Ei koskaan mitään valittamista, vaikka tilaan 1-2 kertaa viikossa. 

Viikko sitten Ison Omenan kauppakeskuksessa tapahtui vartijoiden toimesta kiinniotto, jonka yhteydessä 35-vuotias nainen menehtyi. Poliisi selvittää edelleen asiaa kuolemantuottamusepäilynä. Vaikka Citymarketilla ei suoranaisesti ole osuutta tapahtumaan, minä en yksinkertaisesti ole pystynyt tekemään uutta tilausta sieltä. Minä maksan ostoksistani ja palvelusta Ison Omenan Citymarketille, Citymarket taas maksaa kauppakeskukselle vuokraa, jotta voi pitää myymälänsä Isossa Omenassa. Kauppakeskus maksaa vartioinnista Securitakselle, joka taas maksaa palkan näille vartijoille, joiden vuoksi 35-vuotias nainen on nyt kuollut. Tuntuisi väärältä jatkaa ostosten tekemistä Ison Omenan Citymarketista. Varsinkin, kun tämä ei ollut ensimmäinen kerta, jolloin vartijat ovat toimineet arveluttavasti. Tosin ainoa, jolloin kukaan kuoli. 

Tämän viikon olenkin miettinyt, mistä jatkossa teen ruoka- ja päivittäistavaraostokseni. Lähikauppani on pieni K-Market ja sen vuoksi valikoimakin hyvin suppea. Sieltä en saa kaikkea tarvitsemaani. On joitakin tuotteita, joita en voi vaihtaa muiksi tuotteiksi. Nämä tuotteet ovat kissalleni ja koiralleni. Minulla itselläni ei ole mitään tuotetta, jota en voisi vaihtaa johonkin toiseen vastaavaan, mutta nelijalkaisilla karvaisilla ystävilläni on. Ja nämä muutamat tuotteet ovat sellaisia, ettei niitä saa muualta kuin K-ketjun kaupoista.

Painavien ostosten suhteen haluan edelleenkin käyttää kotiinkuljetuspalvelua. Varsinkin vuodenaikana, jolloin jalankulkuväylät ovat jäätä. Olen nyt selannut K-Ruoka -sivustoa, valinnut sieltä eri myymälöitä ja katsonut valikoimaa. Huomasin, että alueella olevalla K-Supermarketilla onkin kotiinkuljetus. Loistavaa! Ja ilokseni valikoimasta löytyvät kaikki ne tuotteet, joita en Tikrun ja Stellan vuoksi voi vaihtaa muihin tuotteisiin. 

K-Supermarket on huomattavasti pienempi kauppa kuin Citymarketit. Varsinkin Ison Omenan Citymarket, joka on yksi Suomen suurimpia Citymarketteja. Siellä on kuitenkin parempi valikoima kuin pienessä K-Marketissa. Lähikauppaan on hiljattain vaihtunut kauppias. Aiemmin molemmat alueen K-kaupat olivat saman kauppiaan, mutta pienemmässä kaupassa on nyt uudet kauppiaat. Nuorelle kauppiasparille saa kuulemma esittää toiveitakin, joten eilen kävin lähikaupassa. Kiersin siellä ajatuksen kanssa ja katselin valikoimaa. Vain yksi koiran tarvitsema tuote puuttuu, mutta ehkäpä saisin pyydettyä sen valikoimaan? Tuote on kuitenkin sellainen, että jos kukaan muu ei kyseistä tuotetta osta, minä tulen ostamaan ihan jokaisen purkin, mitä kaupan hyllyltä vain löytyy. Ei ole herkästi pilaantuva tuote, joten vaikka käynkin harvoin kaupassa, voin ostaa kaikki purkit joka kerta, kun siellä asioin. 

Kaupasta tultuani kävin kaupan seinän takana olevassa Vakiksessa juomassa lasillisen punaviiniä. Tai no myönnettäköön: kaksi lasillista. Tulisipa jo pian alkuvuoden lounassetelit, niin saisin tuettua paikallista ravintoloitsijaakin enemmän.

Lähikauppa on tietenkin kalliimpi kuin isommat K-ketjun kaupat, mutta ei minulla oikeasti tarvitse aina olla monenlaisia kasviksia ja hedelmiä. Voin ostaa vähemmän ja maksaa enemmän. On aika tärkeää, että alueella on ruokakauppa eikä jokaista maitolitraa tarvitse lähteä hakemaan kauempaa. Joten uuden kauppiasparin menestyminen pienessä liiketilassa on alueen asukkaille - varsinkin meille autottomille - varsin hyvä asia. 

Eilen kaivoin pakastimesta Mifu paprika-chili -suikaleita. Ja tätä kirjoittaessani tarkistin, mahtaako niitä saada K-Supermarketista. Kyllä saa. Mifut eivät kuitenkaan ole sellainen tuote, mitä ilman en voisi elää vaikka loppelämääni. Mukavaa kuitenkin, että myös ne kuuluvat K-Supermarketin valikoimaan. Ruskistin suikaleet ja lisäsin pannulle sipulia, tomaattimrskaa ja mausteita. Lisäksi riisiä ja salaattia. 

Eilen oli taas sytostaatti-ilta ja tänään aamupäivä meni vain lepäillessä. Stellan käytin tietenkin ulkona ja kylläpä oli liukasta. Kohta on laitettava taas Icebugit jalkaan ja lähdettävä viemään roskia. Tai sitten jätän homman huomiseksi ja tänään vain nautin vapaapäivästä. 

Lounaaksi tein tänään broilerin jauhelihasta pihvejä. Mureketaikinan sekaan paahdettua sipulia - loistavaa, sitäkin saa K-Supermarketista! - suolaa, mustapippuria, valkosipulia, savupaprikajauhetta, paprikajauhetta sekä chilijauhetta. Lisukkeeksi paistoin pannulla perunoita ja sekaan laitoin mausteita sekä purkillisen säilykemaissia. Lisäksi vihersalaattia, avocadoista, makeasta sipulista ja kirsikkatomaateista tehtyä salaattia sekä valmista cheddar-dippiä.
Nyt se on sitten päätetty: alan tehdä ostokseni oman lähiöni kaupoista. Citymarketit eivät yhtä asiakasta kaipaa, mutta varsinkin pienelle lähikaupalle jokainen asiakas on tärkeä. Isommat ja painavammat ostokseni tilaan K-Supermarketista ja loput haen pienestä lähikaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti