perjantai 27. tammikuuta 2023

Eläkepäivien elintasoon

Eläkepäiviin 881 työpäivää, 367 lauantaita ja sunnuntaita ja 35 arkipyhäpäivää. Työpäivistä vielä pois yksi per viikko sekä mahdolliset lomat. Vähiin käy ennenkuin loppuu. Olen tehnyt vuosibudjetit jo vuodelle 2026 sekä vuodelle 2027. Toki summat ovat suuntaa antavia ja kun summat muuttuvat, täytyy tietenkin päivittää budjettia. Mutta päätin ryhtyä elämään eläkepäivieni elintasolla jo nyt. 

Eläkkeeni ei tule olemaan suuri, mutta onnekseni suurempi kuin suomalaisilla keskimäärin. Moni suomalainen joutuu pärjäämään erittäin pienillä eläkkeillä ja tarvitsevat muitakin yhteiskunnan tukia selvitäkseen. Tähän mennessä kertynyt eläkkeeni olisi minulle jo ihan riittävä, joten periaatteessa ei haittaisi, vaikka en ennen eläkeikää tekisi enää lainkaan töitä. En ole kristitty, mutta voisin sanoa olleen siunaus, kun 1990-luvun puolivälissä sairastuin nivelreumaan. Niin paljon harmia kuin sairaudesta on ollutkin, ymmärsin jo heti diagnoosin saatuani, että en tule pääsemään sairaanhoitajan työstä vanhuuseläkkeelle. Ja niinpä muutama vuosi diagnoosin jälkeen lähdin vaihtamaan alaa. En silloin edes ajatellut, miten merkittävä vaikutus alan vaihtamisesta tulisi olemaan eläkeeseeni. 

Viikottaisten Citymarketista ostosten kotiinkuljetuksella tilaamisen vaihtaminen kerran kuukaudessa tilaukseen K-Supermarketista ja muutoin siirtyminen käymään itse lähikaupassa, on pienentänyt ruokamenojani. Osittain siksi, että en jaksa kantaa kaupasta kovin paljoa, ja osittain siksi, että lähikaupan valikoima on varsin suppea verrattuna yhden Suomen suurimmista Citymarketeista valikoimaan. Kaupassa pystyn myös itse katsomaan tuotteen tarkan hinnan, kun taas tilattaessa hinta oli aika usein vain arvio. Hedelmiä, vihanneksia yms tilattaessa hinta riippui siitä, paljonko tilaamani määrä tuotetta lopulta painoi. Koska olin myös yleensä sallinut tuotteen vaihtamisen johonkin vastaavaan tuotteeseen, korvaava tuote saattoi olla kalliimpi kuin alunperin tilaamani tuote. Myöskään nk punalappuisten tuotteiden tilaaminen ei ollut mahdollista, mutta kun käyn itse kaupassa, voin ostaa niitäkin. Koska budjettini kuitenkin sallii normaalihintaisten tuotteiden ostamisen, ostan punalappuisia vain poikkeustapauksissa. Tiedän, että on heitäkin, joille punalappuiset tuotteet ovat tärkeämpiä kuin minulle. Tänään kuitenkin päädyin ostamaan kotlettipaketin -50%:n alennuksella. 

Päivälliseksi siis tänään perunamuusia, kotletteja ja bearnaise-kastiketta. Lisäksi kaalista, makeasta sipulista ja veriappelsiineista tehtyä salaattia. Jälkiruuaksi vielä kahvia ja kaupasta ostettu valmis laskiaispulla. 


Koska kaalia oli vielä jonkin verran, tein iltapalaa sekä huomista lounasta varten kaali-jauhelihapiirakan. Huomenna ajattelin leipoa sämpylöitä ja sunnuntaina vielä pullaa. Lupasin isälleni mennä sunnuntaina iltapäivällä vanhempieni luokse kahville ja tuoda uunituoretta pullaa mukanani. 

Nyt olisi aika pistää taas viikon sytostaatit ja sen jälkeen katsella jotain true crime -sarjaa suoratoistokanavilta. Tai sitten alan kuunnella kiinnostukseni herättänyttä Jäljillä -sarjaa. En ole aiemmin ollut kiinnostunut podcasteista, mutta kuunneltuani kaksi ensimmäistä jaksoa sarjasta huomasin, että podcasteja on mukava kuunnella nukkumaan mennessä sekä silloin, kun esimerkiksi siivoaa tai tekee jotain muuta, mikä estää lukemisen tai suoratoistokanavalta tulevan ohjelman seuraamisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti