lauantai 7. tammikuuta 2023

Puuroa aamiaiseksi

 Tällä viikolla siis aloitin aamupuurot. Maanantaina tein omena-kaurapuuron. Laitoin Alku Sadonkorjuu -puurohiutaleita, maitoa sekä yhden paloitellut omenan mikron kestävään astiaan ja astian muutamaksi minuutiksi mikroaaltouuniin. Unohdin ripauksen suolaa, joten puuro oli ihan ok, mutta olisi voinut olla parempikin. Kanelikin olisi varmasti sopinut puuron mausteeksi. 

Tiistaina oli vuorossa karpalo-ruispuuro. Olin ostanut kuivattuja karpaloita joulun konvehteja varten ja niitä oli jäänyt yli. Sekoitin ruishiutaleita, kuivattuja karpaloita, maitoa ja ripauksen suolaa mikron kestävään astiaan ja laitoin astian yhteensä viideksi minuutiksi mikroaaltouuniin. Sekoitin puuroa muutaman kerran kypsymisen välissä. Tästä puurosta tulikin jo parempi kuin maanantainen puuro ja uskon syyn olevan ripaus suolaa. 
Keskiviikkona laitoin aamiaiseksi mannapuuroa ja sen kanssa tuoreita mansikoita. Tällä kertaa keitin puuron kattilassa. Vettä, laktoositonta maitojauhetta, mannasuurimoita sekä ripaus suolaa. Jotenkin olin muistanut, että mannapuuron kypsyminen kestäisi noin 20 minuuttia, mutta keittoaikahan oli vain 5 minuuttia. Ripaus sokeria sekä masikat puuron päälle ja tätä olisin voinut syödä toisenkin lautasellisen. 
On ollut mielenkiintoista netistä katsoa, miten paljon erilaisia puuroja onkaan olemassa. Olenhan minä aina selaillut ruokaohjeita, mutta jostain syystä sivuuttanut aina kaikki puuro-ohjeet. Torstaina tuli Citymarketin toimitus ja olin laittanut tilaukseeni monenlaisia raaka-aineita, joista tehdä puuroja. Torstaina aamulla laitoin puuron kaapista löytämästäni Elovenan omena-mustikka-vadelma annospikapuurohiutaleista ja päälle tuoreita pensasmustikoita. 
Viikolla löysin ohjeen porkkanakakkupuuroon. Vaikutti niin hyvältä, että perjantaina oli pakko kokeilla. Valmiin porkkanasoseen sijasta keitin kuoritut ja paloitellut porkkanat ja soseuttamisen sijasta muussasin ne vain haarukalla. Puuro oli yllättäen niin hyvää, että tätä täytyy tehdä toistekin. 
Tänään vielä Pajalan puuroa. Muistan maistaneeni sitä 1980-luvulla, kun olin vanhainkodissa töissä. En silloinkaan pitänyt puuroista, joten jäi yhteen lusikalliseen. Lapsuudenkodissani ei koskaan ollut Pajalan puuroa enkä itsekään ole sitä tehnyt. Ennenkuin nyt. Tein puuron Marttojen ohjeella. Laitoin luumut, aprikoosit ja pellavansiemenet eilen illalla veteen likoamaan ja aamulla keitin niistä, leseistä ja ruishiutaleista puuron. Ripaus suolaa sekaan. 
Ensimmäinen puuroviikkoni on ohi. Huomenna sunnuntaina aamiaiseksi jotain muuta. Kun katson puuroista ottamiani kuvia, muistan yhden syyn, miksi en ole pitänyt puuroista: puurot näyttävät  epämiellyttäviltä. Mannapuuroa lukuunottamatta kuin  "kertaalleen syödyiltä". Puuroinhoni on kuitenkin väistymässä ja aion jatkaa puurojen syömistä aamuisin. Paitsi sunnuntaisin. Vatsalle ainakin puuroaamiainen tuntuu tekevän hyvää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti