sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Siskon kanssa syömässä

 Eilen siskoni oli luonani iltaa istumassa. Päätettiin tehdä 1960-luvun lapsuutemme ruokaa eli läskisoosia ja keitettyjä perunoita. Lisäksi vihersalaattia kananmunakastikkeella ja etikkasäilykkeitä. Läskisoosin tein perinteiseen tapaan eli ruskistin paloitellut siankylkiviipaleet, ruskistin sipulin, tein vehnäjauhoista, rasvasta ja vedestä suurustetun ruskeankastikkeen, jonka maustoin maustepippurilla, sipulijauheella, kuivatulla ruohosipulilla ja suolalla. Helppoa ja hyvää, joskaan ei kovin terveellistä. Juomaksi olutta.



Jälkiruuaksi tein puolukka-talkkunahyveen. Kermavaahdon sekaan laitoin vaniljaa, sokeria, talkkunajauhoja sekä puoliksi sulaneita pakastepuolukoita. Hyve pariksi tunniksi jääkaappiin. 
Aterian jälkeen istuimme pitkään juttelemassa ja katselimme ID-kanavaa. Illalla lähdimme vielä yhdessä viemään Stellaa iltalenkille. Kun tulin kotiin ja olin saanut tiskit tiskikoneeseen, aloin katsoa Yle Areenasta Dublin Murders - Tappaja Dublinissa- sarjaa. Ja menikin aaumuyöhön, koska en  malttanut lopettaa katsomista. Lopulta oli pakko ja kaksi viimeistä jaksoa katsoin vasta aamupäivällä. Jos pitää psykologisista thrillereistä, niin suosittelen!

Tänään sain aloitettua toisen tämän vuoden tavoitteeni eli työhuoneen raivaamisen tavarasta ja rekontin viemisen loppuun. Oikeastaan tärkeintä oli löytää yksi tärkeä paperi, jonka tiesin olevan jossain työhuoneessa olevista pahvilaatikoista tai muovikasseista. Tarvitsemani paperi löytyi ja päätin, että joka viikko pyrin viemään työhuoneesta vähintään 5 muovikassillista tavaraa pois. Eniten työhuoneessani on vanhoja aikakauslehtiä. Käsityölehtiä, ruokalehtiä, askartelulehtiä jne. Jos olisin järkevä, keräisin ne kaikki pois ja veisin paperijätteeseen. Pahasti kuitenkin pelkään, että alan selailla lehtiä ja totean, että "tätä voi vielä tarvita". Ja sitten säästän lehtiä, jolloin minulla on edelleen pino lehtiä, joille ei ole mitään paikkaa. 

Päivälliseksi laitoin uunissa porsaan sisäfilettä. Oli valmiiksi marinoitu file, joka oli tarjouksessa. Laitoin uunivuokaan porkkanaa, perunaa, keltajuurta ja raitajuurta sekä hieman öljyä ja mausteita. Nopeasti pannulla paistettu file juuresten päälle ja noin tunniksi 175 -asteiseen uuniin. Pannulla paistoin vielä sipulia, vihreää paprikaa, kesäkurpitsaa ja kirsikkatomaatteja. Maustoin valkosipulilla ja Provencen yrtit -mausteseoksella. 
Päätin tehdä myös jälkiruuan uunissa, kun kerran uuni tuli lämmitettyä. Sekoitin sulatettua voita, kaurahiutaleita, ruokosokeria ja vaniljaa keskenään. Paloittelin yhden omenan pieniksi paloiksi. Voitelin pienen foliovuuan rasvalla, laitoin pohjalle puolet voi-kaurahitaleseoksesta, päälle omenapalat ja päällimmäiseksi vielä kerros voi-kaurahiuutaleseosta. Samaan aikaan uuniin kuin pääruokakin. Lisäksi kinuskikermavaahtoa ja pensasmustikoita. 
Huomenna alkaa arki ja seuraavan kerran on arkivapaita vasta pääsiäisenä huhtikuussa. Juhlakausikin on taas hetkeksi ohi. Maaliskuussa vietän neljättä kertaa Pyhän Patrikin päivää ja toivottavasti tällä kertaa en enää yksin vaan ystäväperheen kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti