sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Omenasato maassa

Voihan ruma sana!!!! Kerrankin oli omenapuuni - se ainokainen - täynnä omenoita eikä minulla ollut muka aikaa kerätä satoa talteen aiemmin. Jos olisin tiennyt, että omenat tulevat tänä viikonloppuna puusta alas ihan itsekseen, olisin ottanut itselleni aikaa. Kyllä harmitti käydä takapihalla, kun lähes kaikki vihreät omenat alaoksilta olivat pudonneet. Punaiset sentään vielä olivat oksissa kiinni. Yläoksissa vihreitäkin omenoita on ja todellakin toivon, että ne ovat siellä vielä huomennakin. Tänään nimittäin satoi niin, että varaston katto olisi ollut liian liukas kiipeilemiseen.

Sain kuitenkin jonkin verran omenoita kerättyä. Osan jätin odottamaan huomista hilloamista ja osasta tein omenapiirakan. Kylläpä maistui hyvälle kahvin kanssa.
Täytyy toivoa, että siskoni ei tarvitse kaikkia omassa puussaan olevia omenoita. Taidan huomenna soittaa ja kysyä, saisinko käydä vähän "omenavarkaissa".

Aroniatkin alkavat ilmeisesti olla kypsiä. Tänä vuonna niitä ei ole yhtä paljon kuin aiemmin. Olen ehkä jo vähän vanhuudenhöperökin, koska taisin leikata osan aronian oksista viime keväänä pois. Vai leikkasinko? Oli niin tai näin, niin osan aronioista voisin käyttää hyödyksi. Osa jääköön linnuille kuten aiempinakin vuosina.

Ensimmäisten yöpakkasten jälkeen ajattelin käydä keräämässä pihlajanmarjoja ja tehdä niistä hyytelöä. Tänään keräsin pihastani "huiman" härkäpapusadon:

Ensi vuonna aion kasvattaa härkäpapuja enemmänkin kuin vain parissa kukkaruukussa, sillä kasvi näytti olevan melko kestävä eikä mitään ötököitäkään noihin ilmestynyt. Pitihän härkäpapusadosta ruokakin laittaa eli ensin ryöppäsin ja sen jälkeen laitoin hetkeksi sitruunaoliiviöljystä, valkosipulista, mustapippurista ja suolasta tehtyyn marinadiin.
 Kuudes lihaton päiväni ja tänään leikittelin väreillä. Löysin eilen Citymarketista keltaisia ja violetteja kukkakaaleja tavallisen valkoisen kaveriksi. Hieman valkosipulivoisulaa höyrytettyjen kukkakaalien päälle ja nams!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti