maanantai 10. elokuuta 2020

Mustikoita ja melusaastetta

Tänään työpäivän jälkeen hyvä ystäväni tuli tuomaan minulle mustikoita. Parista litrasta keitin mustikkahilloa, muutaman desilitran käytin mustikkamuffinsseihin ja loput pakastin talvea varten. Vaikka polveni ovatkin varsin hyvät, ei tekonivelteni kanssa jaksa olla kyykyssä. Ei varsinkaan niin pitkään, että saisi kerättyä mustikoita.
Kirjoitin 22. maaliskuuta blogiini äänistä, joita en ollut kuullut, mutta joiden katoamiseen havahduin. Lentomelusta. Olen asunut suurimman osan elämästäni alueilla, joiden yli lentokoneet laskeutuvat. Lentomeluun on vuosikymmenten aikana niin tottunut, ettei siihen normaalisti reagoinut mitenkään. Vain joskus, jos joku suuri rahtikone laskeutui talon yli.

Kun lentoliikenne maaliskuussa lähes loppui, loppui lentomelukin. Alussa en oikein ymmärtänyt, miksi linnut olivat alkaneet pitämään niin kovaa meteliä. Lopulta huomasin, että lähes jatkuvasti taustalla ollut hurina oli poissa. Lintujen laulu kuului selvemmin, kun taustamelua ei kuulunut.

Viime aikoina lentomelu on palannut. Nyt huomaan jokaisen lentokoneen, joka lentää talon yli. Kun ikkunat ovat vielä auki, melu tuntuu välillä jopa häiritsevän kovana. Ehkä tähän tottuu uudelleen?

Lentoliikenne on tänään ollut puheenaiheena muutenkin. Lauantaina Turkuun laskeutuneen lentokoneen 157:stä matkustajasta 24:llä todettiin koronavirus. 15% matkustajista on aika suuri määrä. Virallisesti THL on ilmoittanut tämän päivän uusiksi tartunnoiksi 17 kpl, mutta näiden lisäksi siis 24 kpl Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuneen koneen matkustajilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö piti tänään asiasta tiedotustilaisuuden. Karanteenimääräyksiä tullaan tiukentamaan ja nk riskimaista saapuville koronavirustestistä tulee ehkä jopa pakollinen. Illan A-Studiossa STM:n kansliapäällikkö kuitenkin kertoi, että karanteenin valvontaan vaikuttaa kuntien resurssit. Jostain syystä suhtaudun jälleen hieman skeptisesti asiaan.
Illalla tein helpon ja mielestäni yhden parhammista ruuista: jauhelihakaalia. Vain ruskistettua jauhelihaa, varhaiskaalia ja sipulia nopeasti paistettuna, mustapippuria ja suolaa. Mitään muuta ei tarvita ja ruoka valmistuu kymmenessä minuutissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti