perjantai 2. huhtikuuta 2021

Pitkäperjantai

Niinhän siinä sitten kävi, että en pystynyt ottamaan lomaa ennen pääsiäistä. Keittiöremonttini alkoi keskiviikkona ja olin juuri ja juuri ehtinyt tyhjentää tavarat pois kaapeista. Pahvilaatikoihin, joita on nyt ympäri asuntoa. Koska kaapistojen runko säilytetään, olisin halunnut ennen ovien ja tasojen asennusta maalta nyt siniset osat valkoisiksi.

Kalusteasentaja tuli keskiviikkoaamuna ja pahoitteli, että kaappien ovet eivät olleetkaan vielä valmiit. Ne kun pitää tehdä mittatilaustyönä ja aikataulu oli pettänyt. Tiskipöytä ja tasot hänellä kuitenkin oli, samoin lipaston laatikot. Olin stressannut keittiöremonttiani jo monta päivää ja harmitellut, miksi en sittenkin aloittanut vasta kesälomalla. Ovien puuttuminen olikin lähes lottovoitto, koska pääsiäisenä on neljä vapaapäivää  ja minulla hyvin aikaa maalata säilytettävät osat valkoisiksi. Ilman, että tarvitsee varoa maalin menemistä uusiin oviin.

Lvi-asentaja kävi keskiviikkona asentamassa tiskialtaan. Vanha - asunnon alkuperäinen vesihana - ei ollutkaan hyvä ratkaisu uuteen tiskipöytääni, joten ystävällnen asentaja hyppäsi autoonsa ja kävi hakemassa uuden hanan. Torstaina kävi vielä sähköasentaja laittamassa pistorasiat, kaapistojen alapuolelle valonauhan sekä valonaauhan säätimen. Säädin on aivan loistava juttu, koska siitä saa himmennettyä valoa. Pimeään vuodenaikaan olen joutunut pitämään öisin keittiössä valot päällä, koska olen muutaman kerran ollut vähällä astua viimeisen porrasaskelman ohi. Nyt voin pitää keittiössä öisin himmennetyn valon. 

Eilen töiden jälkeen levitin maalinpoistoainetta kalusteiden runkoihin. Osa lähti varsin hyvin pois, osaan levitin vielä toisen kerroksen. Huomenna aamulla hankaan loput maalit pois ja maalaan rungot valkoiseksi. Äsken pesin höyrypesurilla keittiön katosta osan, jonka maalaan myös huomenna. Valkoiseksi tietenkin. Koko kattoa en vielä maalaa vaan ainoastaan osan, joka on matalampi kuin muualla keittiössä. Yhden puretun kaapin takaa paljastui niin nokinen ja epätasainen seinä, että se on pestävä ja hiottava hiekkapaperilla ennenkuin alan maalaamaan seiniä ja loput katosta. 

Tarkoitukseni oli maalata myös keittiön ruokapöytä ja tuolit, mutta eilen illalla tilasin saman kokoisen valkoisen pöydän sekä kaksi valkoista tuolia. Laskin, että maalaamiseen menee kuitenkin sen verran aikaa, että jos käytän sen ajan työntekoon, saan kevyesti maksettua uuden pöydän ja tuolit. Vien vanhan pöydän tuoleineen takapihalle katoksen alle, koska tällä hetkellä minulla ei ole puutarhakalusteita. Tilasin eilen kaikenlaista muutakin uuteen keittiööni ja meinasin jo hetken mielijohteesta tilata uuden lattiankin. Onneksi tulin järkiini, lattian ehtii laittaa myöhemminkin. 

Tänään en ole syönyt verkkovalmennukseni ohjeiden mukaan. Ei ole ollut aikaa eikä koko päivän touhutessa nälkäkään. Aamiaiseksi join kahvia ja sen kanssa eilen leipomaani kinkku-herkkusienipiirakkaa. Piirakkavuoka on yksi niitä harvoja astiota, jotka olin pakannut pahvilaatikoissa päällimmäiseksi. Tikru varasti heti alkuun salaatinlehden ja sen jälkeen alkoi kerjätä kinkun palasia. 
Koska on pitkäperjantai, laitoin pääruuaksi kalaa. Onkohan se jokin perinne? Tarkoitan yleisempää pääsiäiseen liittyvää perinnettä. Lammasta on vasta sunnuntaina. Laitoin siis uunilohta, sen kanssa bearnaise-kastiketta ja pariisinperunoita. 
Iltapalaksi vielä punaviiniä, juustoa, ilmakuivattua kinkkua, patonkia, chili-sipulihilloa, oliiveja, coctai-kurkkuja, punaviinimarinoituja valkosipuleita ja mansikoita.
Vielä pitäisi viedä iso kasa roskia ulos. Ja käydä Stellan kanssa iltalenkillä. Väsymys iski enkä jaksa tehdä tänään enää muuta fyysistä. Voisin katsoa jonkin ohjelman Netflixistä ja samalla laitella yhden pahvilaatikon tavarat. Säilyttää vain ne, mille on oikeasti käyttöä, ja laittaa kierrätykseen ne, mille en tarvitse. 

Pandemiatilanne on jonkin verran rauhoittunut. Eikä tullut ulkonaliikkumiskieltoakaan. Hallituksen esitys ei mennyt läpi perustuslakivaliokunnassa. En tiedä, oliko se hyvä vai huono asia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti