tiistai 9. maaliskuuta 2021

Ulkonaliikkumiskielto?

Tänään on ollut uutisia mahdollisesta ulkonaliikkumiskiellosta. Hallitus valmistelee jo asiaa. Ulkonaliikkumiskieltoa ei kuitenkaan otettaisi käyttöön ennenkuin muut keinot on käytetty. Ravintolat nyt määrättiin suljettavaksi alueilla, jotka ovat nk leviämisvaiheessa. Mitä ulkonaliikkumiskielto sitten tarkalleen ottaen tarkoittaisi? Ei ole vielä tietoa. On mainittu, että ulkona saisi liikkua, jos asia on välttämätön. Mikä sitten kenellekin on välttämätöntä? Kuka määrittelee, mikä on välttämätöntä? Jos todellakin ulkonaliikkumiskielto tulee, olisi varmasti hyvä, mikäli tarkemmin määriteltäisiin "hyväksyttävät" syyt poistua kotiovesta.

Jossain uutisissa sanottiin, että töissä saisi käydä, apteekissa saisi käydä, kaupassa saisi käydä ja lisäksi saisi ulkoilla. Sitten taas on väläytetty, että ulkoilla  saisi vain samassa taloudessa asuvien kanssa. Tässäkin olisi tärkeää määritellä, ketkä kuuluvat poikkeuksiin. Ei liene kohtuullista, että esimerkiksi vammainen henkilö, joka tarvitsee ulkoiluunsa henkilökohtaista avustajaa, ei saisi ulkoilla avustajansa kanssa? Korona-aika on ollut varmasti monelle jo aiemminkin yksinäiselle tai syrjäytyneelle vaikeaa. Vapaaehtoistyötä tekevän tukihenkilön kanssa ulkoilu on voinut olla viikon kohokohta. Pitäisin kohtuuttomana myös sitä, jos tällainen henkilö ei saisi enää ulkoilla tukihenkilönsä kanssa. 

Ulkonaliikkumiskielto voidaan määrätä kolmeksi viikoksi kerrallaan. Vaikea kuvitella, että pääkaupunkiseudulla kolme viikkoa riittäisi. Mietityttää myös, miten ulkonaliikkumiskieltoa valvottaisiin. Joku oli ehdottanut, että jokaisen kansalaisen pitää kirjoittaa ylös jokainen kerta, kun poistuu sisätiloista ja siihen syy, miksi on lähtenyt ulos. Mielikuvitukseni jo laukkaa, kun kirjoitan viikonloppuisin lukuisia kertoja "Vein roskat ulos". En nimittäin saa kovin montaa roskapussia vietyä kerralla. Jos laitan pahveja isoon kestokassiin, saan vietyä vain sen kassin. Kissanhiekkapussi ja biojäteroskat menee toisella kerralla. Lasiroskat ja paperit kolmannella. Vielä neljäs merkintä muoviroskista. Kolme kertaa "Vein koiran lenkille". Yksi merkintä saattaisi olla "Hain postit". Ei kuulosta kovin järkevältä. Tosin alan olla vähitellen sitä mieltä, ettei pandemian hoidossa tällä hetkellä olekaan kovin paljon järkeä. Välillä tuntuu, ettei tässä ole enää järjen häivääkään. 

Tänään satoi lunta. Paljon. Liikenne on ollut Etelä-Suomessa ihan sekaisin. Useita liikenneonnettomuuksia. Espoossa 30 auton ketjukolari. Kun olin käyttänyt koiran ulkona, lapioin lumet pihastani. Lunta on jo niin paljon, että puolet lapioidusta lumesta valuu kinoksista takaisin lapioidulle alueelle. 

Tämän viikon verkkovalmennukseni tehtävä on kasviperäiset proteiinit. Viime viikon "värisuora" eli vähintään viisi eriväristä kasvista, hedelmää tai marjaa menasi aiheuttaa jo ongelmia. Verkkovalmennuksessa kun uuden viikon aihe aukeaa luettavaksi maanantaiaamuisin ja minä taas teen seuraavan viikon Citymarketin tilaukseni torstaisin. Viime viikolla kävin lähikaupassa, koska en ollut oannut varautua uuteen viikkotehtävään. Sama tapahtui tällä viikolla. Tarkoituksena olisi tällä viikolla vaihtaa eläinproteiini kasvisproteiiniin ja kokeilla mm härkistä, nyhtökauraa jne. Olen kyllä kokeillut niitä jo monta kertaa ennenkin - enkä oikein innostunut - mutta eihän minulla niitä nyt ollut. Katselin kaappeihin ja pakastimeen. Eipä löytynyt kovin paljoa papujakaan. Yleensä minulla on niitä läjäpäin, mutta eipä ollutkaan nyt. Kuivakaapista löysin yhden purkin vihreitä linssejä ja yhden purkin kikherneitä. Pakastimesta löytyi pussillinen papusekoitusta sekä pussillinen Oumph-soijaproteiinivalmistetta. 

Eilen oli tarkoitus tehdä ruuaksi nachopelti, mutta laitoinkin pieneen vuokaan nachoja ja niiden päälle maustettua papusekoitusta sekä tomaattimurskaa. Cheddar-juustoa sekä Edam-juustoa päälle. Lisäksi tuoretta pinaattia sekä avovadosalaattia. Annoksessa proteiineja 12 grammaa.
Tänään muistin, että minulla on jossain maapähkinöitä. Olin laittanut pussin väärään kaappiin, mutta onneksi löytyi. Lounaaksi tein salaatin, johon laitoin pinaattia, kurkkua, kirsikkatomaattia, maapähkinöitä ja kastikkeeksi teryaki-kastiketta. Annoksessa proteiineja 9 grammaa.
Lumitöiden jälkeen ei huvittanut laittaa ruokaa lainkaan. Ei varsinkaan linsseistä, kikherneistä tai soijaproteiinista. Päätin siis tilata ruokaa ravintolasta. Kiinalaisesta ravintolasta tofua ja kasviksia. Lisäksi jääkaapista vuonankaalia, kurkkua ja keltaista paprikaa. Ravintolasta tilaamastani annoksesta riittää hyvin kahdeksi päiväksi. Päivällisellä proteiineja oli 12 grammaa.
Huomenna lounaaksi siis vielä tofua ja kasviksia, mutta päivälliseksi pitää keksiä jotain muuta. Oumphista olisi tullut varsin hyvää satay-kastikkeessa, mutta eipä minulla ole kookosmaitoakaan. Enkä aio lähteä huomenna kauppaan sen vuoksi. Pitää keksiä jotain muuta. 

Nyt vielä iltauutiset ja sen jälkeen voisin imuroida keittiön ja alakeran kylpyhuoneen. Kissanhiekkaa levinnyt taas Tikrun tassuista. Jos olen oikein reipas - mitä en todennäköisesti ole - voisin pestä vielä olohuoneeseen johtavat lyhyet portaat höyrypesurilla. Huomenna on taas koulutuspäivä ja aamulla on oltava pirteä. 

Ai niin! Katsoin eilen Yle Areenasta uuden dokumenttisarjan Rankka vuosi. Kolmiosainen sarja kertoo Suomesta pandemian alkamisesta tähän päivään. Oli varsin hyvä ja palautti mieleen, millaisia tuntemuksia vuosi sitten olikaan. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti