maanantai 22. huhtikuuta 2013

Paluu pyhälle paikalle

Aurinkoinen kevätsunnuntai on hunajaa sielulle ja mielelle. Kun siihen yhdistää vielä metsässä rämpimisen sekä hyvän ruuan, on kehokin tyytyväinen.

Aamu alkoi Mangon viemisellä aamulenkille ja sen jälkeen keittelin kaikessa rauhassa aamukahvit. Tein eilen iltapalaksi jauheliha-herkkusienipiirakkaa, jota riitti vielä aamiaisellekin. Vähän hedelmiä ja marjoja sekä omenatuoremehua, niin sillä lähti aamu hyvin käyntiin.

Katselin digiboxilta eilen tulleen elokuvan Mangon hääriessä kissojen ja kissojen lelujen kimpussa. Lunaa ei Mangon touhuamiset tänäänkään pahemmin kiinnostaneet vaan se torkkui tyytyväisenä olohuoneen pöydällä kangaspinon päällä.

Tikru sen sijaan nökötti kiipeilypuuhunsa tehdyssä pesässä ja Mangon tullessa uteliaana katsomaan läimäytti sitä tassullaan kuonoon.

En ole koskaan aiemmin tehnyt marenkeja. Olen pitänyt niiden tekemistä jotenkin vaikeana, mutta helppoahan tuo oli. Tosin marenkini näyttävät siltä kuin niistä kohta kuoriutuisi jotain otuksia. Hyviä ne silti olivat.

Kun olin saanut marengit pois uunista, päätin lähteä katsomaan, joko pääsisin vanhalle pyhälle paikalleni. Laitoin Mangon hihnaan ja lähdimme kohti metsää. Lämmin sää oli sulattanut lumet lähes kokonaan, mutta metsä oli edelleen märkä ja kaatuneiden puiden rungot liukkaita.


Olin ottanut mukaani pienen uhrilahjan ja laitoin sen pyhälle paikalle kiven päälle. Tuntui uskomattoman rauhoittavalta olla jälleen siellä, tuntea auringon siivilöityminen puiden latvusten läpi ja haistaa keväisen metsän tuoksu. Jos Mango ei olisi kiskonut hihnassa, olisin voinut jäädä sinne tuntikausiksi.


Kotiin palattuani laitoin paahtopaistin uuniin ja tein punaisella pestolla maustettuja perunoita. Paahtopaistin seuraksi paprika-piparjuurikastiketta.

Jälkiruuaksi tein vanilja-valkosuklaajäätelöä, jonka tarjosin mansikoiden, karhunvatukoiden, karamellisiirapin ja marenkien kera.

Tänä viikonloppuna olen huudellut vaikka mitä retrotavaraa enkä malttaisi odottaa, milloin postista alkaa tipahdella saapumisilmoituksia. Löysin myös listalleni uuden Suvi-Tuulilla -blogin, jossa retrohenkinen kirjoittaja kertoo elämästään vanhassa hirsitalossa.

Marengit

3 kananmunan valkuaista
 2,5 dl sokeria
 0,5 tl punaista elintarvikeväriä
 0,5 tl sinistä elintarvikeväriä

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä ja jatka vatkaamista, kunnes seos on sileää ja kiiltävää. Ota puolet seoksesta toiseen kulhoon ja sekoita toiseen punainen ja toiseen sininen elintarvikeväri.

 Nosta lusikalla nokareita leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 125:ssä asteessa 45 minuuttia.

Vanilja-valkosuklaajäätelö

4 dl kuohukermaa
 2 dl kevytmaitoa
 1,5 dl sokeria
 0,5 tl vaniljajauhetta
 3 keltuaista
 60 g valkoista suklaata

 Sekoita kerma, maito, vaniljajauhe ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa. Lisää paloiteltu valkosuklaa. Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon keltuaiset. Kuumenna vielä kiehuvaksi ja jäähdytä.

 Laita seos jäätelökoneeseen tai jäädytä pakastimessa. Jos jäädytät pakastimessa, vatkaa seosta voimakkaasti noin tunnin välein. Tarjoa marjojen, karamellisiirapin ja marenkien kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti