maanantai 1. kesäkuuta 2020

Suomi on auki taas

Tänään Suomi heräsi kesään ja normaalimpaan eämään. Seurasin jo varhain aamulla suoraa lähetystä Helsingin Uimastadionilta. Lounastauolla vilkaisin uutisia ravintoloiden avaamisesta. Kansalaiset vaikuttivat varsin tyytyväiseltä ja iloisilta, kun paluu entiseen on vähitellen alkanut. Illalla katselin vielä uutisia ja ainakin Helsingin katukuva alkoi muistuttaa viime kesäistä.

Iltalenkillä oli tarkoitukseni käydä katsomassa, onko Vagabondan terassilla jo paljon väkeä. Kun olin kääntymässä Vagabondaan menevälle tielle, näin sieltä tulevan yhden niistä harvoista koirista, joita Stella inhoaa. Päätin siis kääntyä toiseen suuntaan. Tein lenkin ja palasin kotiin. Kotipihassani alppiruusu kukkii jo upeasta.
Olen kuulunut jo jonkin aikaa Facebookissa ryhmään, jossa ihmiset eri puolilta maailmaa jakavat valokuvia kotiensa ikkunoista. On aika hienoa, että tällaisena koko maailmaa koskevana poikkeusaikana ihmiset löytävät yhteisöllisyyttä edes virtuaalisesti. Jakavat toisilleen sen, mitä nyt ei ole mahdollista mennä paikan päälle katsomaan. 

Perjantaina katsoin Dplaysta 90 päivää morsiamena - sarjasta kautta, joka kuvaa karanteeniaikaa. Tuotantoyhtiö kuvaajineen on poissa ja osallistujat kuvaavat itse elämäänsä. Sarjaa katsoessani tuli tunne, että ihmiskunta on nyt kokenut jotain, mikä yhdistää meitä kaikkia. Kaikki joutuvat enemmän tai vähemmän kotoilemaan ja olemaan erossa läheisistään. Keksimään itselleen tekemistä. Olemaan huolissaan tulevaisuudesta.

Suomessa on asiat olleet koko ajan varsin hyvin. Meillä ei ole tarvinnut turvautua ulkonaliikkumiskieltoon. Ei ole ollut tarvetta sulkea kauppoja, suurinta osaa palveluista, tehtaita eikä liikennettä lentoliikennettä lukuunottamatta. Terveydenhuoltomme ei ole ylikuormittunut. Taloudellisia tappioita on silti tullut valtavasti ja julkisen sektorin menot kasvaneet. Näitä kuukausia maksamme varmasti vielä vuosia.

Illan A-Studiossa olivat keskustelemassa elinkeino- ja matkailuministeri Mika Lintilä, Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Sekä Lintilä että Mäkinen olivat kotimaanmatkailun kannalla ja toivoivat, että suomalaiset innostuisivat nyt matkailemaan kotimaassa. HUSin Lehtonen taas laittoi vähän "jäitä hattuun" ja varoitti epidemian leviämisestä uudelleen. Aika näyttää, miten tässä käy. Lähtötilanne on keräämässäni tilastossa.
Tänäänkään en grillannut vaan tein jauhelihasta murekkeen. Sen lisukkeeksi kermaviilikastiketta, valkosipulivoissa pannulla kypsennettyjä ruusukaaleja sekä salaattia. 
Kesän alkamisen ja Suomen avautumisen kunniaksi tilasin itsepalvelukahvila Home Sweet Homesta - eli omasta keittiöstäni - espresson ja vähän leivonnaisia. Hyvää alkanutta kesää kaikille ja pysykää terveinä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti