maanantai 4. toukokuuta 2020

Siitepölyä vai jotain muuta?

Kylläpä on nenä vuotanut taas koko päivän. Sata aivastusta ei ole edes vielä paljon. Välillä mietin, olenko tullut allergiseksi kissoille tai koiralle, koska nyt ei pitäisi tiedotteiden mukaan olla edes paljoa siitepölyä ilmassa. Toisaalta allergiani pähkinäpensaallekin on ollut niin voimakas, että nenäni on tiennyt siitepölyä olevan ilmassa jo muutama päivä ennenkuin siitepölytiedotteet. Eikä näitä allergiaoireita ole koskaan syksyisin. Alkavat kevättalvella ja loppuvat viimeistään syksyn tullessa. Pandemia-aikaan en kehtaisi edes mennä kauppaan tällaisena niiskuttajana. Onneksi on mahdollisuus pysytellä kotona.

Otin viime viikolla käyttöön OmaPostin. Yksinkertaisempaa seurata pakettien kulkua kuin katsoa verkkokaupoista tulleista sähköposteista seurantatunnuksia ja siirtyä Postin sivuille. OmaPostista näkee kaikki yhdellä kertaa. Astmalääkkeeni saapuvat perille ilmeisesti jo huomenna. Varsin sopivasti, koska eilen illalla huomasin yskäni ja hengenahdistukseni vähentyneen. Onpahan valmiina, jos sattuisin tarvitsemaan.

Illalla seurasin hallituksen tiedotustilaisuutta rajoitusten purkamisesta ja yhteiskunnan avaamisesta. Sitten uutiset ja A-Studion. Oli mielenkiintoista, miten eri tavoin eri ihmiset ovat kokeneet rajoitukset sekä erilaiset suositukset. Jotkut pysyvät kokonaan kotona tai ulkoilevat vain lähimaastossa (kuten minä) ja osa taas elää lähes tavallista elämää. Minulle eristäytyminen ei ole ollut edes kovin vaikeaa. Etätyö ollut jo monta vuotta. Kotiinkuljetuspalveluitakin olen käyttänyt jo parin vuoden ajan. Enkä muutenkaan pahemmin poistunut kotinurkilta. Facebookista näen, miten yli 70-vuotiaat tuttavani harrastavat, kutsuvat vieraita, matkailevat kotimaassa ja mökkeilevät. Oikeastaan vain ravintoloissa käynnit sekä ulkomaanmatkailu on jäänyt heiltä pois. Ja sitten osa yli 70-vuotiaista on lähes linnoittautuneet neljän seinän sisälle. Monet tapaavat edelleenkin aikuisia lapsiaan ja lapsenlapsiaan, osa taas kaipaa ja ikävöi.

Myös nuoremmissa on niitä, jotka eivät tapaa oikeastaan muita kuin saman katon alla asuvia perheenjäseniään, sekä niitä, jotka tapaavat muita ihmisiä lähes entiseen tapaan. Ihmisten mahdollisuudet sekä tarpeet eristäytyä ovat erilaiset. Jos käy töissä, liikkuu joka päivä julkisilla kulkuneuvoilla, asioi kaupoissa ja apteekeissa, ei luonnollisestikaan tunnu kovin järkevältä istua loppuaikaa kotona. Jos taas tekee etätöitä ja tilaa kaiken kotiinkuljetuksella, riski tartunnan saamiseen on niin pieni, ettei sitä välttämättä halua vaarantaa tekemällä mitään ylimääräistä.

Ruuanlaiton suhteen iski laiskuus ja tuin paikallista yrittäjää tilaamalla hampurilaisterian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti