perjantai 3. huhtikuuta 2020

Etätyö ja työyhteisö

Day 7.

Moni suomalainen on siirtynyt ensimmäistä kertaa tekemään etätöitä kotona. Uusi tilanne tuottaa usein alussa hankaluuksia. Varsinkin, jos muuta perhettä - erityisesti lapsia - on kotona. Olen seurannut sosiaalista mediaa ja huomannut, että monen on vaikea erottaa työaikaa vapaa-ajasta. Samaan päivään yritetään yhdistää sekä työpäivän että vapaapäivän rutiinit ja aikataulut. Esimerkkinä aterioiden valmistaminen. Koetaan hankalaksi, kun kesken työpäivän pitäisi alkaa laittamaan ruokaa. Muistan hyvin etätyövuosieni alusta, miten lounas jäi hyvin usein väliin. Jos olisikin ehtinyt laittaa ruokaa lounastauolla, olisi joutunut olemaan suu täynnä ruokaa heti lounastauon jälkeen alkavassa Skype-palaverissa.

Ajan myötä opin valmistamaan päivällistä niin paljon, että sitä riitti seuraavana päivän lounaaksikin. Yhdessä vaiheessa tein iltaisin päivällisen ja samalla seuraavaksi päiväksi valmiiksi salaattiaineet tai keiton seuraavaksi päiväksi. Kuitenkin sellaista ruokaa, mikä on helppo lämmittää nopeasti mikroaaltouunissa tai syödä sellaisenaan. Tänään laitoin hätäisesti tonnikalasalaatin kaapeista löytyvistä aineksista.
Etätyössä pystyy liittämään kotitöitä työpäivään, mutta on osattava hyödyntää tauot sekä tehdä asiat sopivassa järjestyksessä. Laitan usein aamuisin pesukoneen päälle ennenkuin aloitan työpäiväni. Pyykit ovat valmiita ripustettavaksi narulle, kun pidän aamupäivällä kahvitauon. Oikeastaan käytän tauon pyykkien ripustamiseen ja juon kahvini tietokoneen ääressä jatkaessani töitä. Lounastauolla tyhjennän tiskikoneesta puhtaat astiat kaappiin, jotta työpäivän jälkeen saan laitettua ruuanlaitossa käyttämäni astiat suoraan tiskikoneeseen. Joskus käytän koiran päivälenkillä lounastauolla ja syön vain pikaisesti voileivän tai jotain muuta pientä. 

Seuraavaa päivää on hyvä suunnitella etukäteen, koska etätöitä tehdessä ei ole lomalla. Työkalenteria katsomalla näkee päivästä ne hetket, jolloin on mahdollista pitää taukoja. Ja myös ne hetket, jolloin on palaveria palaverin perään. Jos huomenna kalenteri on täynnä, kannattaa varautua asiaan jo tänään ja laittaa vaikka salaattiainekset valmiiksi jääkaappiin. Seuraavana päivänä vain sekoittaa ainekset lautasella ja laittaa salaatinkastiketta päälle. Skypessä, Teamsissa, Lyncissa tai mitä nyt käyttääkään virtuaalipalaverien pitämiseen mykistää vain mikrofonin ja pystyy syömään lounaansa palaverin aikana. Paitsi jos joutuu puhumaan koko palaverin ajan.

Entä työkaverit ja työyhteisö? Onko etätyö yksinäistä? Ei välttämättä. Riippuu hyvin paljon työstä,  työkavereista ja työpaikan toimintatavoista. Omalla työpaikallani on tapana pitää  joka työpäivä klo 12 alkava sisäinen palaveri. Kutsumme keskipäivän palaveria "stänäriksi". Palaveri kestää 15-45 minuuttia. Palaverin alussa käymme läpi työasioita. Jos tarvitsee omassa työtehtävässään työkaverin apua, "stänärissä" voidaan sopia ajankohta kahdenväliselle virtuaalipalaverille. Työasioiden jälkeen puhutaan kaikkea muuta. Samanlaisia asioita, joita puhuttaisiin työpaikalla kahvihuoneessa. Varsinkin perjantaisin nauramme usein vedet silmissä toistemme jutuille.

Virtuaalipalavereihin tarkoitetut sovellukset mahdollistavat myös chattailun sekä puheluiden puhumisen työkaverin kanssa. Aina ei jaksa kirjoittaa asioita chat-ikkunaan, joten otamme puhelun. Etätyössä ei haittaa, vaikka työkaveri olisi satojen tai - kuten omalla työpaikallani joskus - tuhansien kilometrien päässä. Tuntuu aivan samalta kuin toinen olisi samassa huoneessa. Tietokoneeni web-kameran olen peittänyt Muumi-laastarilla. En yleensä tarvitse videokuvaa ja laastarin ansiosta ei aiheudu vahinkoa, vaikka vahingossa laittaisinkin sovelluksesta videokameran päälle. Olen kerran tehnyt niin ja juuri sellaisena aamuna, kun nukuin pommiin ja heräsin vain pari minuuttia ennen asiakaspalaverin alkua. Onneksi kaikki palaveriin osallistuneet olivat tuttuja, mutta sillä hetkellä mieleni teki vajota pöydän alle. Muumi-laastarin ansiosta sellaista tilannetta ei tule enää.

Pidän työstäni, työkavereistani ja etätyömahdollisuudesta todella paljon. Silti perjantai on aina perjantai. Viikonloppuna ei ajatella eikä tehdä töitä vaan nautitaan vapaapäivästä. Myös näissä olosuhteissa, vaikka mihinkään ei oikein voi mennä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti