torstai 16. huhtikuuta 2020

Mitä sitten tehtäisiin?

Aamulla ikkunasta avautui näky, jota en todellakaan ole toivonut. Kesän odotus on ollut kova ja ehdin jo katsella verkkokaupoista istutuslaatikoita yrteille ja erilaisille salaateille. Olohuoneessa odottaa vielä avaamattomassa paketissa kaksi parvekkeelle tai pienelle pihalle sopivaa kasvihuonetta. Vaikka olenkin surkea hortonomi, kevät ja kesän odotus saa innostumaan hyötykasvien kasvattamisesta.
Etupihan puolelta kaadettiin toissasyksynä taloyhtiön alueella oleva suuri vaahtera. Parvekkeeni on aiemmin ollut varjoisa, mutta ilman vaahteraa sinne paistaa ihanasti aurinko. Ainakin toisen kasvihuoneen aion laittaa parvekkeelle. Viime kesänä laitoin puutarhaliikkeestä ostamiani chilin taimia parvekelaatikkoon, mutta se ei ollut kovin hyvä idea. Molemmat kissat kun olivat iloisia istutuksistani. Tikru kävi syömässä taimista kaikki lehdet ja Lunan mielestä parvekelaatikko oli oivallinen paikka käydä pissalla. Joten se siitä tavasta kasvattaa chilejä. 

Kasvihuoneissa on se hyvä puoli, että kissat eivät pääse niihin. Parvekkeen katosta voisin laittaa roikkumaan amppelitomaattia ja amppelimansikkaa. Takapihallani tuoreyrtit menestyvät kohtuullisen hyvin isoissa ruukuissa. Salvia ja oregano näyttävät jopa talvehtineen jo toisen kerran. Kasvatuslaatikoihin, joissa on maapohja, laitoin viime kesänä ruohosipulia. Toivottavasti nekin olisivat talvehtineet. Omenapuuni tekee parittomina vuosina yleensä hyvän sadon, joten tänä vuonna on toivottavasti tiedossa taas omenoita. 
Ruokaa laittaessani tyhjensin yhden lasipurkin ja olin jo aikeissa laittaa sen lasijätteeseen, kun muistin, että voisinkin tarvita sitä loppukesänä säilömiseen. Aiemmin tein joka kesä erilaisia säilykkeitä kekriä varten, mutta viimeiset pari kesää en ole jaksanut. "Ikuisessa" remontissa olevasta työhuoneestani on tullut romuvarasto ja muistelen, että jostain laatikosta saattaisi löytyä lasipurkkeja. Pitäisi tämäkin läävä saada siivottua ja sen jälkeen tehtyä remontti loppuun. Lattianpäällystettä ja jalkalistoja lukuunottamatta kaikki tarvikkeet on jo hankittu, joten hommahan on vain aloittamista vaille valmis.
Selailin tänään myös ulkomaalaisia verkkokauppoja ja löysin saksalaisen kaupan, josta voi tilata viinejä kotiinkuljetuksella myös Suomeen. Ensi viikolla voisin tehdä viinitilauksen. Suosisin mielelläni suomalaista, mutta valitettavasti Alkolla ei ole kotiinkuljetusta. Alkoholilakimme kieltää sen. Vuosia sitten maistelin viinimessuilla Valamon luostarin makeita jälkiruokaviinejä ja ihastuin. Niitä ei tietenkään saa mistään muualta  kuin Valamon luostarista. Harmillista!

Huomenna tulee taas apteekin toimitus kotiinkuljetuksella. Tilauksessani mukana punkkipihdit. Muutama päivä sitten Stellan päästä löytyi kevään ensimmäinen punkki. Sain vanhoilla pinseteilläni punkin irti, mutta kunnolliset punkkipihdit ovat paremmat.

Ruuaksi laitoin tänään broileria tulisessa paprikakastikkeessa, couscousia, mandariini-sipulisalaattia sekä vihersalaattia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti