keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Uusimaa on vapaa

Day 19.

Tänään oli etäkoulutuspäivä enkä ehtinyt kuin pikaisesti vilkaista uutisia lounastauolla. Uudenmaan sulkemisen piti kestää kolme viikkoa eli 21 päivää, mutta päätös peruttiinkin jo tänään. Me uusmaalaiset olemme siis jälleen vapaita!

Rajan avaamisesta ollaan montaa mieltä. Monien mielestä tehtiin virhe ja nyt on pelkona, että ihmiset alkaisivat sankoin joukoin siirtyä maakunnasta toiseen. Mutta entä, jos se onkin ihan järkevää?  Olemme saaneet lukea perheväkivallan lisääntymisestä, parisuhteissa lisääntyneistä ongelmista ja yksinäisyyden aiheuttamasta ahdistuksesta ja masennuksesta. Voisiko sittenkin olla vain hyvä asia, jos perheessä toinen vanhempi lähteekin mökille ja tilanne kotona rauhoittuu? Tai jos yksinäisyydestään ahdistuva nuori aikuinen palaisikin vanhempiensa luokse? Tai yksin asuvan vanhuksen luokse tulee läheinen tilapäisestä asumaan?

Tällaisena aikana ihmissuhteiden merkitys korostuu. Hyvässä ja pahassa. Puhelut ja virtuaalitapaamiset eivät korvaa fyysistä läsnäoloa. Vaikka puuhastelisikin toisessa huoneessa yksin,  tieto viereisessä huoneessa olevasta läheisestä voi rauhoittaa ja tuoda turvaa. Samoin etätyö hiljaisella ja rauhallisella mökillä ei kiristä hermoja.

Maakuntarajan sulkeminen - eikä sen avaaminen -  ole vaikuttanut omaan elämääni mitenkään, koska kaikki läheiseni asuvat 10 kilometrin säteellä kodistani. Jos jotain oikeasti sattuisi, joku pääsisi aina nopeasti apuun. Kunhan ilmat vähän lämpenevät, voimme istua siskoni kanssa kumpikin omilla pihoillamme ja silti jutella toistemme kanssa. Eilen näin televisiosta, miten Ranskassa koira oli opetettu kuljettamaan  viinipulloja viinimyyjältä asiakkaalle. Oppisikohan Stella? Aivan varmasti se juoksisi omasta pihastamme suoraan siskoni pihaan, jos siskoni olisi pihallaan. Ja kutsuttaessa tulisi takaisin omalle pihalle. Pitäisiköhän ommella Stellalle selkään kiinnitettävä laukku, jossa koira voisi kuljettaa viinipulloa? Voisimme siskoni kanssa avata pullon viiniä ja istua kumpikin omilla pihoillamme koiran kuljettaessa pullon aina pihasta toiseen. Käsidesit vain kummallekin, jotta pullon saisi aina pyyhittyä.

Kaikenlaista sitä tuleekin miettineeksi. Vaan ei päivää ilman ruuanlaittoa. Tänään porsaan suikaleista texmex-kastiketta, riisiä, ananas-sipuli-salaattia sekä vihersalaattia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti