lauantai 11. huhtikuuta 2020

Maskigate

Day 15.

En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Alkuvuodesta, kun uutiset koronoaviruksesta kiirivät Suomeen, viranomaiset vakuuttivat, että meillä on kaikki kunnossa. Kaikkeen on varauduttu. Poikkeuslain myötä avattiin huoltovarmuusvarastot ja todettiin, että hengityssuojaimet ovat menneet vanhaksi jo 8 vuotta sitten. Siinä vaiheessa hengistyssuojaimet olivat jo kaupoista ja verkkokaupoista loppu eikä mennyt aikaakaan, kun hengityssuojaimista jo tapeltiin pitkin maailmaa.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) sai tehtäväkseen hankkia lisää hengityssuojaimia. Avuksi tarjoutui ahvenanmaalainen Optinova, joka valmistaa lääjetieteellisissä instrumenteissa käytettäviä ohuita letkuja. Yrityksellä olisi ollut valmiit yhteydet Kiinaan, josta tilata hengityssuojaimia ja kasvomaskeja. Yrityksen tarjousta ei kuitenkaan otettu vastaan.

Ja mitä sitten tapahtuikaan? HVK tilasi 11 lentokoneellista hengityssuojaimia ja kirurgisia kasvomaskeja Kiinasta. Ensimmäinen kone laskeutui tiistaina. Jo seuraavana päivänä VTT totesi, etteivät maskit täytä vaatimuksia. Ja pian sen jälkeen selvisi, että HVK on tehnyt kauppoja talousrikoksiin syyllistyneen yrittäjän sekä pitkän ulosottorekisterin omaavan yrittäjän kanssa. Oikeasti?!?!?

Facebookissa liikkuu milloin mistäkin aiheesta espanjalainen mies kertomassa nauraen asioista. Näihin on laitettu aina aiheen mukainen tekstitys. Tällä kertaa tekstityksen oli tehnyt Tere Sammallahti ja aiheena Huoltovarmuuskeskuksen suojainhankinta. Hänen kirjoittamansa tekstitys oli kerrassaan mainio, vaikka vakavasta aiheesta onkin kyse.

"Ei käy karanteenissa aika pitkäksi, kun tätä sirkusta katsoo."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti