sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Maailmanlopun manaajat

Koronavirus aiheuttaa pelkoa, ahdistusta ja jopa toivottomuutta. Erityisesti sosiaalisessa mediassa leviää mitä erilaisempia maailmanlopun manauksia. Mitä yhteiskunnalle ja  ihmiskunnalle tapahtuu, jos immuniteettia ei synny?  Mitä tapahtuu, jos rokotetta ei voida kehittää? Joutuvatko vanhukset ja riskiryhmiin kuuluvat eristäytymään lopuksi elämäänsä muusta yhteiskunnasta? Miten eristäytyminen onnistuu,jos riskiryhmään kuuluva ei voi tehdä etätöitä? Monet asiat mietityttävät ja huolestuttavat ihmisiä. Myös taloudelliset asiat eli miten käy, jos työpaikat katoavat.

Olen kirjoittanut jo muutaman kommentin eräälle keskustelupalstalle tavoitteenani rauhoittaa panikoivia ihmisiä.  Kirjoitan sen nyt tänne blogiini. Ihmiskunnan historiassa oli hetki, jolloin joku keksi laittaa alkeellisen jalkineen jalkaansa. Varmasti muut ihmiset silloin ihmettelivät jalkineen käyttäjää. Nyt vain hyvin harvat ihmiset kulkevat kodin ulkopuolella ilman kenkiä. Kenkiä käyttävää ihmistä pidetään normaalina.

FFP3-tason hengityssuojain suojaa käyttäjäänsä viruksilta. Nämä hengityssuojaimet ovat valitettavasti loppuunmyyty lähes jokaisesta kaupasta ja apteekista. Absurdin maskigaten jälkeen suomalaisen Etelä-Kiinassa tuotantoaan pitävän yrityksen maskit VTT totesi toimiviksi. Kyseinen yritys - valitettavasti en nyt muista yrityksen nimeä enkä jaksa kaivaa sitä esiin - ilmoitti aloittavansa toukokuussa tuotannon myös Suomessa. Aluksi hengityssuojaimia tuotetaan varmasti ensisijaisesti terveydenhuollon tarpeisiin, mutta uskon vahvasti, että jonkin ajan päästä niitä saa tavallinen kansalainenkin taas kaupoista ja apteekeista.

Kun FFP3-tason hengityssuojainten saatavuus paranee, voimme laittaa hengityssuojaimen kasvoillemme aivan samalla tavalla kuin laitamme kengät jalkaamme. Siis mikäli emme halua saada tartuntaa. Ikävä kyllä emme voi vakuttaa siihen, mitä joku muu tekee tai jättää tekemättä, mutta voimme vaikuttaa siihen, mitä itse teemme tai jätämme tekemättä. Vanhukset voisivat tavata jälleen lapsiaan ja lapsenlapsiaan, riskiryhmiin kuuluvat harrastaa jne. Yleisötapahtumat voitaisiin taas sallia, kun jokainen, joka ei halua tartuntaa, pystyy suojautumaan tartunnalta. Sen vuoksi olisikin tärkeää saada FFP3-tason suojainten tuotanto kunnolla vauhtiin.

Tänään syötiin taas Tikrun kanssa yhdessä aamiaista. Minä ja Tikru toivotamme kaikille hieman kärsivällisyyttä ja oikein mukavaa alkavaa viikkkoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti